Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat, într-un interviu acordat postului Digi 24, cum va continua imunizarea populaţiei, în contextul autorizării unui al treilea vaccin la nivel european. Acesta a spus că primele 80.000 de doze din vaccinul Oxford-AstraZeneca au fost deja recepţionate, iar, începând cu 10 februarie, persoanele cuprinse în etapa a doua (lucrători din domeniile esenţiale şi bolnavi cronic) se vor putea programa pentru imunizarea cu acest produs.

Cine primeşte vaccinul AstraZeneca
Vaccinul nu va putea fi inoculat decât categoriei de vârstă 18-55 de ani şi va fi administrat în 180 de noi centre. Gheorghiţă a spus că s-a decis ca grupa de vârstă pentru acest vaccin să fie 18-55 de ani pentru că marea majoritate a voluntarilor din studiile clinice era în această marjă. Aşteptăm datele care sunt în curs de evaluare şi, în momentul în care vor fi făcute modificări în rezumatul caracteristicilor produsului de către Agenţia Europeană a Medicamentului, cu siguranţă şi România se va ralia la această recomandare, a spus Gheorghiţă. El a explicat şi de ce, oficial, vaccinul AstraZeneca este prezentat cu o eficacitate de 59%, deşi cele mai recente studii arată o eficacitate de peste 80%. Medicul spune că acestea sunt datele care au fost precizate în rezumatul caracteristicilor produsului, însă, pe baza unor noi studii publicate în revista The Lancet, informaţiile vor fi actualizate. Vorbim de o eficacitate de circa 73%, cu o variabilitate între intervalul dintre cele două doze, care ajunge chiar la 80%, a spus Gheorghiţă. Acesta a mai menţionat că e de dorit ca toate centrele de vaccinare prevăzute să devină funcţionale de la 1 aprilie.

Ne putem alege vaccinul?
Platforma de vaccinare nu specifică vaccinul cu care vom fi imunizați atunci când ne programăm, dar ne putem da seama despre ce vaccin va fi vorba după data rapelului. Colonelul Gheorghiţă a spus că, dacă nu vrem să ne imunizăm cu un anumit vaccin, putem anula programarea şi alege un alt centru. În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare şi platforma îți va aloca rapelul la ziua 21, la ziua 28 sau la ziua 56, vei şti ce vaccin urmează să primeşti, a spus Valeriu Gheorghiță. Vaccinul Pfizer are rapel la 21 de zile, cel de la Moderna, la 28, iar cel de la AstraZeneca, la 56 de zile. Gheorghiță a explicat că cele mai multe centre vor opera cu un singur tip de vaccin. În cele mai multe dintre acestea va fi folosit vaccinul Pfizer, pentru că are cea mai largă indicație în ceea ce priveşte grupele de vârstă. Acesta poate fi administrat persoanelor care au minimum 16 ani, în timp ce produsul Moderna nu poate fi inoculat celor sub 18 ani. Dacă o persoană care are 17 ani şi intră să se programeze, fiind cu o boală cronică, o să-i apară centre doar cu vaccinul Pfizer, care are indicație pentru grupa de vârstă. O persoană care are peste 55 de ani va avea afişate centre în care se regăsesc vaccinurile Pfizer şi Moderna. Pentru cineva care are între 18 şi 55 de ani vor fi afişate centre cu cele trei vaccinuri, a explicat Gheorghiţă. Întrebat dacă oamenii vor putea opta pentru un anumit vaccin, Gheorghiță a răspuns că, în platformă, pe imaginea unui centru nu va fi specificat ce tip de vaccin vei primi, dar atunci când te programezi şi ți-ai stabilit doza 1 iar platforma selectează data rapelului, poți să intuieşti ce vei primi. Oamenii pot să opteze pentru vaccinare şi în funcție de arondarea geografică. În unele localități în care avem un singur centru, cum este în mediul rural, acolo va fi foarte probabil vaccin de la Pfizer, pentru a acoperi cea mai largă plajă de vârstă. În momentul în care o persoană se va programa, platforma, ştiind ce tip de vaccin se regăseşte în acel centru, îi alocă rapelul, care poate să fie la ziua 21, ziua 28 sau ziua 56. În acel moment, poți să anulezi acea programare, dacă nu vei dori să rămâi în acel centru de vaccinare. Poți să te muți la un alt centru. Noi estimăm că numărul de locuri disponibil se va ocupa foarte repede şi ideea principală care va rămâne e de a da şansa fiecărei persoane să se vaccineze împotriva Covid-19, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Cum şi când vor fi vaccinate persoanele nedeplasabile?
Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că toate persoanele nedeplasabile care vor să se vaccineze vor fi imunizate, chiar dacă timpul de aşteptare este posibil să fie ceva mai mare. Pe lângă persoana în cauza vor fi vaccinați şi aparținătorii acesteia de la domiciliu, pentru a evita situația în care se irosesc doze. Vreau să vă spun că instrucțiunile sunt cât se poate de clare şi procedurile au fost distribuite de mult în teritoriu şi la fiecare şedință pe care o am cu direcțiile de sănătate publică reamintesc această problemă a persoanelor nedeplasabile. Pot să vă spun, ca estimare, că vorbim de circa 500 de persoane, la nivelul fiecărui județ, care se află în această situație. Deja a început vaccinarea în multe județe cu aceste echipe mobile, la domiciliu. Erau vaccinate, săptămâna trecută, aproape 1000 de persoane. Este extrem de dificil din punct de vedere al logisticii şi al capabilităților resursei umane, şi vă dau exemplul comparativ cu căminele de bătrâni şi cu centrele medico-sociale şi rezidențiale. La nivelul întregii țări vorbim de circa 1883 de locații. Numai într-un județ vorbim de 500 de adrese diferite, deci este foarte greu. Vreau să asigur că oricine este în această situație dificilă de a nu se putea deplasa la un centru de vaccinare, cu siguranță va fi vaccinat, însă, într-adevăr, timpul de vaccinare poate să fie mai mare, având în vedere că nu avem la îndemână, în fiecare zi, echipe mobile care să asigure vaccinarea la domiciliu, a completat Gheorghiţă.

Va fi rezervat rapelul şi pentru Astra Zeneca?
România nu va rezerva doze de rapel pentru vaccinul produs de AstraZeneca. Motivul este acela că rapelul se face la opt săptămâni, timp suficient pentru a primi noi doze. Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanţa dintre cele două doze este de opt săptămâni or, din acest punct de vedere, avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranşele care urmează în luna martie, a spus Gheorghiţă. Pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, care au rapel la trei, respectiv patru săptămâni, dozele de rapel sunt rezervate în momentul programării pentru prima doză. Gheorghiţă a explicat şi de ce în România s-a decis ca rapelul pentru vaccinul AstraZeneca să fie făcut la opt săptămâni. A fost o discuţie pe care am avut-o în cadrul comisiilor ştiinţifice, am avut inclusiv o sesiune ştiinţifică cu reprezentanţii companiei la nivel european, în care am analizat toate datele ştiinţifice şi am decis de comun acord să mergem pe recomandarea de a administra la opt săptămâni. Rata de eficacitate între opt săptămâni şi 12 săptămâni nu creştea semnificativ, practic intervalul de confidenţă era aproape la fel, iar, din acest punct de vedere, ne-am dorit să păstrăm rapelul la opt săptămâni pentru a creşte probabilitatea ca persoana respectivă să vină la rapel şi să reducem riscul ca aceasta să se infecteze între prima doză şi rapel. În cazul acestui vaccin, cu cât rapelul a fost administrat mai târziu, cu atât eficacitatea a fost mai mare. Dar datele arată eficacitatea semnificativ mai mare la opt săptămâni faţă de patru săptămâni, a explicat medicul.
(Sursa: Observatorul Militar nr. 5, Articol de Liviu Anghel)

Comments

comments