Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford oferă imunitate și celor în vârstă de peste 60-70 de ani. Vaccinul experimental anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford în cooperare cu compania AstraZeneca oferă imunitate şi celor mai vulnerabile grupe de vârstă.

Oamenii în vârstă şi personalul medical ar urma să fie primii beneficiari ai viitoarelor seruri, de la care se aşteaptă o eradicare a pandemiei, care a provocat până acum peste un milion trei sute de mii de decese în întreaga lume şi mai mult de 55 de milioane de îmbolnăviri, raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Rezultatele testelor clinice arată că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford oferă o imunitate puternică şi adulţilor, în vârstă de peste 60 şi 70 de ani.

Concluziile oamenilor de ştiinţă au fost publicate în prestigioasa revistă medicală “The Lancet”.

Ele se bazează pe teste efectuate pe 560 de voluntari din aceste grupe de vârstă.

Coordonatorul echipei de cercetători ai Universităţii Oxford, profesorul Andrew Pollard, a declarat că este absolut încântat de aceste rezultate.

Andrew Pollard: “Motivul pentru care suntem atât de încântaţi este că vedem că răspunsul imunitar este la fel, chiar şi la persoanele de peste 70 de ani”.

Până acum au fost anunţate deja două vaccinuri împotriva COVID-19 – cele dezvoltate de Pfizer şi Moderna.

Profesorul Andrew Pollard a declarat că rezultatele vaccinului de la Oxford vor fi anunţate, cel mai probabil, înainte de Crăciun.

El a adăugat că nu există nicio competiţie între echipele de cercetători, întrucât va fi nevoie de vaccinuri diferite anti-COVID-19 pentru ieşirea din actuala criză sanitară.

Potrivit site-ului Oxford, puţine studii de vaccin din istorie au atras atât atenţia.

Pfizer şi Moderna au anunţat eficacităţi de peste 90% pentru produsele lor, în urma testărilor în masă, iar o a patra companie, Johnson & Johnson începe în Spania ultima fază a testelor clinice.

OMS avertizează însă că vaccinurile nu vor veni la timp pentru a combate al doilea val de pandemie şi multe ţări vor fi nevoite să continue lupta prin restricţiile şi precauţiile de până acum, relatează Rador.

Comments

comments