Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România! Ameninţarea virusului chinezesc grăbeşte votul din Camera Deputaţilor

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România! Ameninţarea virusului chinezesc grăbeşte votul din Camera Deputaţilor. Proiectul de lege care introduce vaccinarea obligatorie în România ar putea fi adoptat de Parlament, în lumina evenimentelor din China, unde un virus misterios a băgat 3 orașe mari în carantină.

Partidul Social Democrat, care are cei mai mulți parlamentari, și-a stabilit ca prioritate dezbaterea și adoptarea proiectului de lege prin care vaccinarea să devină obligatorie. PSD susține că “pericolul reprezentat de răspândirea unor virusuri letale este alarmant”. De asemenea, proiectul dă exemplul epidemiei de rujeolă cu care se confruntă România din 2016 până în prezent.

“Sănătatea populației este o chestiune ce ține de siguranța națională, iar pericolul reprezentat de răspândirea alarmantă a unor virusuri letale trebuie să aibă un răspuns ferm. (…) Sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri, asigurarea distribuției în timp util a acestora în țară, problemele legate de vaccinarea efectivă trebuie rezolvate”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook de partid.

Anunțul vine după ce guvernul a anunțat, în decembrie, că adoptarea legii vaccinării, “care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației”, se numără printre principalele sale priorități în domeniul Sănătății.

O analiză realizată recent de 360medical.ro arată că, spre deosebire de România, statele din vestul Europei au început deja să înăsprească legislația privind vaccinarea, ca reacție la revenirea unor epidemii ale unor boli considerate în urmă cu doar câțiva ani aproape dispărute.

DIFERENȚE LEGISLATIVE ÎN EUROPA

O analiză publicată în 2018 de Sabin Vaccine Institute arată că există o mare varietate de abordări ale legislației privind imunizarea în cele 53 de state din cadrul regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Astfel, raportul a identificat cinci abordări principale privind vaccinarea (scala Likert):

  • Recomandat – este recomandată imunizarea; fără prevederi obligatorii în legislația privind sănătatea sau educația și fără prevederi de executare. Există mecanisme de monitorizare pentru a evalua acoperirea și a furniza date (Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie)

  • Recomandat cu monitorizare riguroasă și implementarea cerințelor și recomandărilor – se recomandă imunizarea, cu sau fără prevederi de executare. În cazul neimunizării, există mecanisme riguroase de monitorizare și de implementare a cerințelor și recomandărilor (Austria, Estonia, Germania)

  • Recomandat cu cerințe obligatorii pentru frecventarea școlii – este recomandată imunizarea; sunt puse în aplicare prevederi de executare care pot împiedica un copil să frecventeze școala dacă nu este vaccinat, făcând efectiv într-o oarecare măsură imunizarea obligatorie. Există mecanisme de monitorizare și de implementare a cerințelor și recomandărilor pentru a evalua acoperirea și a furniza date (Cipru, Grecia, Moldova)

  • Imunizare obligatorie cu monitorizare și implementarea cerințelor și recomandărilor – imunizarea este obligatorie, cu prevederi limitate de aplicare. Mecanismele de monitorizare și de implementare a cerințelor și recomandărilor sunt limitate sau nu există (Croaţia, Letonia, San Marino)

  • Imunizare obligatorie cu monitorizare riguroasă și implementarea cerințelor și recomandărilor – imunizarea este obligatorie, cu prevederi de aplicare riguroase. Există mecanisme robuste de monitorizare și implementare a cerințelor și recomandărilor (Belgia, Franţa, Italia)

România se situează, ca majoritatea statelor din Europa, pe primul nivel al scalei Likert, vaccinarea fiind recomandată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.