Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti au organizat, în perioada 27 iulie – 7 august 2015, în cadrul programului cultural – educaţional „Vacanţa de vară…la ţară !”, tabăra de pictură „Arta icoanelor pe sticlă”, ediţia a V-a, sub coordonarea meşterului popular Elena Băniceru.

Arta pictării icoanelor pe sticlă este cu atât mai frumoasă şi mai interesantă cu cât rafinamentul artistului se îmbină cu fragilitatea suportului. Încărcate de lumină şi, parcă, însufleţite de sentimente, aceste creaţii pătrunse de har exprimă gravitate sacră, blândeţe şi înţelepciune, izvorâte din sufletul ţăranului român.
Dintotdeauna, iconarii au surprins în picturile lor chipuri şi personaje familiare, scene şi motive tradiţionale; toate acestea, împreună, au fost transformate în veritabile documente artistice şi religioase, care se dovedesc, în continuare, necesare în cultura românilor creştin-ortodocşi.

La atelierul de icoane pe sticlă au participat elevi de la mai multe şcoli şi grădiniţe din judeţul Argeş, care şi-au demonstrat măiestria şi dragostea de frumos, încercând să transpună în realitate ideile şi cunoştinţele căpătate cu acest prilej.

Comments

comments