Util pentru vacanţă. Card european sau asigurare medicală?

0
215

Cardul european de sănătate sau asigurarea medicală? Avantaje şi dezavantaje.

Românii ce vor să îşi petreacă vacanţa în străinătate au la dispoziţie două posibilităţi pentru a se asigura din punct de vedere medical: cardul european de sănătate şi asigurarea medicală.

Cum poate fi obţinut cardul european de sănătate?

Cardul european se poate obţine prin simplul fapt de a plăti lunar contribuţia la sănătate şi, în cazul în care au nevoie de îngrijiri medicale, le pot primi fără să mai scoată din buzunar alţi bani. Pacientul poate să se prezinte prezinte la spitalele publice din statul în care au mers în vacanţă şi să-l prezinte. Ulterior, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează tratamentul, tranzacţiile fiind făcute între autorităţi. Cei care au asupra lor cardul european de sănătate beneficiază de serviciile medicale din sectorul public în exact aceleaşi condiţii ca cetăţenii ţării în care călătoresc, dar numai pentru urgenţe!

Asiguraţii care doresc să obţină un card european de sănătate trebuie depună o cerere, însoţită de copie după actul de identitate (sau certificat de naştere pentru monori), plus o adeverinţă de salariat care dovedeşte plata contribuţiilor pe ultimele trei luni, la sediul CAS judeţean. Cardul se primeşte gratuit prin poştă, în termen de 6 zile lucrătoare.

Dacă asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru UE şi, din diverse motive, nu se mai află în posesia cardului european, el trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis documentul pentru a solicita un certificat provizoriu de înlocuire, care are exact aceleaşi beneficii ca şi cardul european. Certificatul provizoriu este trimis în termen de 24 de ore de la momentul solicitării.

Asigurarea medicală, acces la servicii private

Varianta alternativă este asigurarea medicală privată. Diferenţa constă în faptul că, în baza asigurării private, românii se pot trata în caz de urgenţe în orice clinică privată sau publică din ţara în care se află. Posesorul însă trebuie să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here