Unul dintre subiectele cele mai fierbiţi  şi „柝ericuloase”・ale acestor zile este cel al urşilor care au atacat stânele din nordul judeţului, în specil în zona Rucăr, dar şi al mistreţilor ce au făcut pagube în culturi.

 

Prefectul judeţului, silvicultorii şi vânătorii argeşeni, reprezentanţii Direcției Agricole şi Gărzii de Mediu s-au reunit pentru a identifica soluţii pentru rezolvarea acestei situații.

Primăria Rucăr a convocat comisia pentru constatarea pagubelor și evaluarea acestora, iar prin reprezentanții săi a avut o atitudine fermă în aplicarea și respectarea prevederilor legale și a fost receptivă la adresele Comosariatului pentru Regim Silvic şi Cinegetic Ploiești. De aceea, au reuşit a fi identificate, începând cu luna iunie, 9 cazuri de atacuri ale urșilor la stâne, fiind ucise 9 bovine. Departe de zecile de cazuri despre care se vorbeşte! În aceste cazuri au fost deja întocmite 9 dosare de despăgubiri, înaintate spre analiză și acordarea despăgubirilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (Direcția Biodiversitate).

Pentru a rezolva o parte din problemă, Direcția Silvică Argeș va trebui să procedeze la recoltarea vânatului în special din fondurile cu probleme, adică cele din zona Rucăr iar gestionarii fondurilor de vânătoare să realizeze cotele de recoltă aprobate anual, în ultimii ani constatându-se faptul că în zona respectivă acest lucru nu s-a întâmplat așa cum rezultă din informarea Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic Ploiești. Cu alte cuvinte, deşi aveau dreptul să împuşte un anumit număr de animale, vânătorii au împuşcat cu mult mai puţine. Înmulţirea acestora şi lipsa hranei, din cauza vremii destul de  ciudate, sunt cauze probabile ale atacurilor urşilor la stâne.

O problemă o constituie însă regimul celor trei fonduri cinegetice din zonă. Unul face parte din Parcul Naţional Piatra Craiului, unde se aplică alte reguli în ce priveşte vânătoarea, unul este preluat tranzitoriu de Direcţia Silvică după ce gestionarii de drept au renunţat la el, iar unul este privat.

De asemenea, la reuniunea celor în drept, a fost luată în discuţie şi problema mistreţilor care devastează culturile, astfel de situaţii fiind întâlnite atât la Rucăr cât şi la Aninoasa, Vlădeşti şi Bălileşti. În astfel de cazuri, pentru  primi despăgubiri, agricultorii şi primăriile locale trebuie să ceară analiza situaţiei de către o comisie specială, pentru a putea primi despăgubiri. 

Comments

comments