Medic veterinar de profesie, Horia Priseceanu a reuşit să-şi facă propria fermă cu peste 30 de exemplare autentice unice din rasa Anglo nubiană, în comuna Miceşti. De fapt, medicul este singurul crescător de capre Anglo nubiană din judeţul nostru. Rasa Anglo nubiană a fost creată în Anglia prin încrucişarea caprelor indiene şi africane cu rase locale englezeşti, iar primele două capre au fost aduse în judeţul nostru de medicul veterinar cu mari eforturi, un exemplar costându-l peste 400 de euro. Însă, după cum ne-a povestit, a meritat. „Am avut o perioadă îndelungată capre româneşti, dar am văzut la Oradea, într-o fermă un astfel de exemplar din rasa Anglo nubiană. M-au impresionat şi atunci m-am decis să trec de la capra autohtonă la o rasă mult mai specială. Primele două capre le-am achiziţionat din Ungaria şi Austria, în anii 2007 şi am dat 400 de euro pe un exemplar. Foarte mult, ar spune majoritatea oamenilor, însă, credeţi-mă, merită toţi banii. Sunt nişte animale foarte blânde şi inteligente, plus că nu necesită o atenţie sau îngrijire deosebită faţă de rasele autohtone. Nu am foarte multe exemplare, peste 30 de capete, ca majoritatea fermelor, deoarece nu există ferme mari cu această rasă. Spre exemplu, cel mai mare crescător de capre Anglo nubiană din Germania deţine o fermă de 150 de capete”, spune medicul veterinar.

Masculii ating o greutate de 90 – 120 de kilograme, iar femelele – în jur de 70
 
Această rasă de capre este una care se îmbunătăţeşte pe măsură ce înaintează în vârstă, deoarece femelele sunt mult mai prolifice şi se menţin la o producţie ridicată mulţi ani, comparativ cu rasele de lapte, care se epuizează în 4 – 5 ani. Anglo nubiana este una dintre cele mai înalte rase de capre, iar la maturitate, masculii ating o greutate de 90 – 120 de kilograme şi femelele – undeva la 60 – 70 de kilograme. Capra din rasa Anglo nubiană se remarcă prin pieptul lat şi corpul lung, acoperit de păr scurt şi strălucitor, de diferite culori: maro, roşcat, negru, alb şi crem. „Sunt blânde şi dau un lapte foarte gras, 4,5% grăsime, dulce, fără gust şi miros specific. Productivitatea pleacă de la 2,5 litri/zi la prima lactaţie şi ajunge până la 4 litri/ zi, iar principalul avantaj este lungimea lactaţiei. Dacă o capră românească dă lapte cel mult 8 luni pe an, o capră Anglo nubiană dă lapte un an întreg. Ele ajung la un vârf de producţie în jurul vârstei de 4 – 5 ani, pe care îl menţin încă 3 – 4 ani. În ceea ce priveşte hrana, nu sunt animale pretenţioase. Mănâncă furaje produse în fermă, fân sau lucernă“, explică medicul veterinar Horia Priseceanu.

Un ied se vinde cu 300 de euro

Rasa Anglo nubiană mai are un mare avantaj: este rasa cu cea mai mare putere de ameliorare, fiind folosită în străinătate pentru ameliorarea efectivelor de capre de lapte (saanen, alpina franceză) în vederea obţinerii unui lapte mai gras, foarte apreciat în industria brânzeturilor fine. De aceea se justifică şi preţul mare al tineretului reproducător, un ied ajungând la 300 de euro.
„Pentru ferma noastră principalul produs este laptele, dar am început să-l procesăm, astfel încât am ajuns la chefir, un produs cu calităţi deosebite, sana şi iaurt. Dacă vorbim de brânzeturi, facem mai multe sortimente, brânză fermentată, maturată, de burduf, caşcaval. 80% din producţia de lapte o vindem, laptele fiind recomandat, în special copiilor cu imunitate slabă, cu intoleranţă la lactoză, preţul fiind unul destul de rezonabil: 5 lei litrul de lapte“, spune Horia Priseceanu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI