Un erou al Argeşului, general în rezervă, umilit la pensie de un procuror. Rănit în război, veteranul are o pensie de 2.400 de lei pe lună faţă de 34.700, atât cât câştigă un fost comandant al Penitenciarului Colibaşi

9,159 views

Cinste, onoare și respect veteranilor de război! Atât poate să facă statul român pentru eroii săi. Un mesaj pe care-l adresează cu diverse ocazii celor care au luptat pentru apărarea pământului strămoşesc.

În România anului 2017 un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona cu un venit lunar de peste 20.000 de lei, în vreme ce adevăraţii eroi, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici, ruşionase am spune în comparaţie cu aşa numitele “pensii speciale”.

De pensii speciale, care sar de 20.000 de lei lunar, beneficiază şi magistraţii, dar şi alte categorii de funcţionari publici, asta în vreme ce adevăraţii eroi, care au obţinut grade şi medalii pe câmpul de luptă, au avut corpul străpuns de gloanţe sau obuze, sunt umiliţi chiar de statul pentru care au luptat.

Este şi cazul general de brigadă în retragere Constantin Năstase din Mioveni, care luptat în cel de – Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944.

A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. A fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă și bolnav.

Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița din Mioveni, s-a pensionat. De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale, cum ar fi înființarea Muzeului Cula Racovița.


Gheorghe Bălăşoiu – fost procuror şef şi fost comandant al Penitenciarului Colibaşi

Ei bine, acest adevărat erou, ajuns la venerabila vârstă de 102 ani, are o pensie de doar 2.400 de lei pe lună, în vreme ce, spre exemplu, un alt pensionar argeşean, Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror şef şi fost comandant al Penitenciarului Colibaşi, primeşte lunar cea mai mare sumă din ţară: 34.700 lei “în mână”.
În 2005, Bălăşoiu a împlinit vârsta pensionării, iar acum poştaşul îi aduce acasă, lună de lună, echivalentul a 7.500 de euro pe lună. Gheorghe Bălăşoiu a fost procuror şef încă din vremea comuniştilor şi până în 1998, când a fost numit comandantul Penitenciarului Colibaşi.

“Niciodată nu am iubit regimul comunist, dar era un sistem mult mai echitabil decât cel prezent. Trăiesc o dezamăgire înfiorătoare când văd că unii mor de foame, iar alţii au pensii astronomice. Eu am o pensie de 2400 de lei, formată din pensia din învăţământ, am fost profesor de matematică grad I, primul din Argeş. Tot în această pensie mai intră o indemnizaţie de 300 de lei de veteran de război şi alte câteva zeci de lei, în condiţiile în care am luptat în linia întâia. Sunt profund dezamăgit…”, ne-a declarat generalul în rezervă Constantin Năstase. Veteranul nostru a fost împuşcat în picior, dar a reuşit să treacă rapid peste acel moment şi să lupte în continuare.
“Mâncam pe marginea şanţului, dormeam pe marginea şanţului, practic şanţul ne-a fost şi pat şi bucătărie. Ce-a fost cel mai greu în război, era clima cu acea ceaţă deansă cu cristale. Am avut mereu cu mine o iconiţă cu Sfantul Gheorghe care, cred eu, m-a apărat. În atacul de la Odesa a fost o ploaie de obiziere. Timp de o oră au picat 3500 de obuziere însă, ceea ce ne-a salvat, a fost ceaţa”, mai spune veteranul.

Comments

comments