RELE TRATAMENTE După ce a petrecut 10 ani după gratii pentru crimă, Daniel Stana din Ciomăgeşti a dat statul român în judecată la CEDO pentru că, pe timpul detenţiei, a avut parte de tratamente inumane şi degradante în Penitenciarul de la Colibaşi. Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză şi a obligat statul român să-i plătească daune în valoare de 10.000 euro. Daniel Stana, un deţinut care a petrecut zece ani încarcerat la Penitenciarul Colibaşi a obţinut, la CEDO, despăgubiri de 10.000 de  euro pentru condiţiile insalubre în care a fost obligat să-şi petreacă perioada de pedeapsă. Condiţiile din penitenciarele româneşti au ajuns, de multe ori, să coste statul român destul de mult pentru că mai mulţi deţinuţi au obţinut sentinţe favorabile la CEDO. În acest moment, penitenciarele româneşti, inclusiv cel de la Colibaşi, sunt ocupate mai mult cu 40% faţă de capacitatea lor.
În urmă cu 12 ani, Daniel Stana a omorât un bărbat necunoscut care îi intrase în casă şi a fost condamnat, în 2001, la 14 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. A ieşit din închisoare peste zece ani şi primul său gând a fost să dea statul în judecată pentru condiţiile insalubre în care şi-a ispăşit pedeapsa. Fostul deţinut s-a plâns în instanţă că în închisoare a avut parte de tratamente inumane şi degradante, mai exact, nu beneficia de condiţii de igienă normale, era ţinut cu fumători şi cu deţinuţi care sufereau de hepatită tip B.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză şi a obligat statul român să-i plătească daune de 10.000 euro. Sentinţa i-a fost comunicată acum câteva zile, iar acum statul român e bun de plată. Şi acesta nu este primul caz de acest gen, pentru că, în urmă cu câţiva ani, un alt fost deţinut a obţinut despăgubiri la CEDO, în valoare de 16.000 de euro. Pe când avea doar 22 de ani, Daniel Florin Stana se afla la bunica sa din comuna Ciomăgeşti şi a ucis un bărbat necunoscut care a intrat peste ei în casă. „Era, cred, pe la ora trei – patru, când la noi la ţară, la Ciomăgeşti, a intrat unul în casă. Era tânăr, avea vârsta pe care o am eu acum. M-am dus să-l dau afară, nu a vrut să plece şi ne-am luat la bătaie. Era beat. Ne-am bătut în parte până l-am răzbit. Apoi l-am dat afară din casă, l-am scos pe poartă şi am încuiat-o. A rămas la poartă la bunica toată noaptea, iar a doua zi de dimineaţă, când m-am trezit, era tot la poartă, horcăia. Am chemat Salvarea, dar a murit în drum spre spital“, declara, cu puţin timp înainte de eliberare, Daniel Florin Stana.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI