Un criminalist argeşean a modelat mii de figurine din lut

ARTIST CRIMINALIST Unul dintre cei mai buni specialişti de la Institutul de Criminalistică al IGPR, argeşeanul Aurel Bădulescu are o pasiune mai puţin obişnuită pentru un poliţist: să transforme lutul în figurile unor celebrităţi, precum Regina Elisabeta a II-a, Mihail Kogălniceanu sau Amza Pellea. Unul dintre cei mai buni specialişti ai Institutului de Criminalistică al IGPR, inspectorul principal Aurel Bădulescu, are o interesantă pasiune de week-end. Argeşean din Deduleşti, Aurel Bădulescu se duce aproape la fiecare sfârşit de săptămână în comuna natală şi modelează personalităţi de lut în micul său atelier. O pasiune pe care o are din copilărie şi pe care nu a abandonat-o niciodată. Pentru poliţistul care acum lucrează la Institutul de Criminalistică al IGPR, orele în care modelează figuri din lut reprezintă, de fiecare dată, o întoarcere la vârsta inocenţei.
De câte ori, în atelierul său, modelează bucata de pământ stropită cu apă, gândurile îi zboară la anii copilăriei, în care mâinile sale, la început neformate şi nepricepute, frământau plastilina din care au ieşit primele chipuri, reprezentându-i pe faimoşii Stan şi Bran, Don Quijote, dar şi pe… beţivul satului. „Copil fiind, stăteam mult pe stradă, să mă uit la oameni. Beţivul a venit spre mine, inofensiv, şi mi-a dat un clopoţel de cal. Fără să spună un cuvânt.  Îl mai am şi-acum. În ochii lui am văzut multă tristeţe şi singurătate. M-am întors acasă şi l-am modelat”, îşi aminteşte poliţistul argeşean.
Modele îi sunt, fără ca aceştia să aibă habar, oamenii obişnuiţi pe care îi vede zilnic şi cărora le studiază cu atenţie trăsăturile. Fie personaje ţărăneşti, chipuri muncite pe care trecerea anilor le-a săpat adânc, fie fizionomii caricaturale, pline de umor şi veselie. Din apăsări ale degetelor îndemânatice, chipul poate primi o gură zâmbitoare, nişte ochi trişti, sau o expresie melancolică, visătoare. În funcţie de starea de spirit a meşteşugarului-poliţist.
De pe rafturile amenajate în atelier, te privesc personajele lui. Chipuri şi figurine încremenite-n lut. Multe reprezintă ţărani argeşeni. Nu lipsesc din galeria de figurine personalităţi cum ar fi regina Elisabeta a II-a, Marin Sorescu, Mihail Kogălniceanu sau Amza Pellea.
Când era mic, Aurel nu se gândea să ajungă om al legii. Voia să dea contur plastilinei amorfe. Dar căile vieţii au fost altele…A absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, după care a lucrat, timp de mai mulţi ani, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea. Calităţile şi profesionalismul său l-au făcut să ajungă la elitistul Institut de Criminalistică al IGPR.

Are un master european în criminalistică

Pasiunea lui Aurel Bădulescu de a modela fizionomii începând de copil, în plastilină, şi ajungând astăzi la lut, după ce a experimentat ipsosul şi ceramica, l-a determinat să urmeze un master european în criminalistică, cu tema „Reconstrucţia facială-metodă de identificare a cadavrelor cu identitate necunoscută”, studii care îl ajută în munca de zi cu zi de la Institutul de Criminalistică.
Aurel, care pictează şi icoane pe ceramică, a expus la muzeele satului din Râmnicu-Vâlcea şi Bucureşti, la Complexul Muzeal Goleşti, la Muzeul Naţional de Istorie al României, precum şi în parcurile din Capitală, cu ocazia mai multor serbări populare. „Toţi purtăm măşti. Cu timpul, devin una cu noi, fără să ne dăm seama. Dacă am căuta în adâncimile noastre, ne-am regăsi adevărata substanţă, cea a binelui”, încheie ofiţerul argeşean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.