Exasperat de toţi cei ce doar vorbesc, fără a face nimic concret, Horia Bejan, un arhitect bucureştean, a decis ca trei luni de acum încolo să nu mai accepte nici un fel de lucrare plătită ci să îşi dedice timpul şi energia pentru a oferi consultanţă gratuită şcolilor care vor să îşi pună în regulă planurile şi avizele necesare contra incendiilor.

El şi-a anunţat intenţia pe Facebook şi a anunţat că aşteaptă ca şi alţii să i se alăture.

“Ce pot EU să fac? În această dimineaţă (sâmbătă, n.red.) Primul Ministru (interimar) al României domnul Sorin Câmpeanu, a recunoscut că din 19 000 de instituţii de învăţământ la nivelul ţării aproximativ 7% au autorizaţie ISU de funcţionare.

Menţionez că şcolile şi spitalele sunt responsabilitatea primăriilor şi nu a ministerului educaţiei respectiv a ministerului sănătății (am scris în mod deliberat fără majuscule). Acum câteva zile strigam în stradă Unitate – Solidaritate – şi făceam apel la societatea civilă. Aşa că înainte ca alţii să se implice mă voi implica eu.

Conduc un birou de proiectare de arhitectură, pe care l-am înfiinţat în 2011, în acest timp am realizat peste o sută de proiecte şi zeci de autorizaţii PSI, în principal pentru asta suntem angajaţi să întocmim documentaţia pentru autorizarea PSI. De asemenea de-a lungul timpului am fondat două ONG a căror preşedinte am fost şi încă mai sunt, iar într-un al treilea ONG ocup funcţia de vicepreşedinte, dar am depus deja actele la tribunal să mă retrag. Anul acesta am primit din partea Ordinul Arhitecţilor din România un cub de beton pe care scrie Premiul 1 Arhitectura Spaţiului Public si Urbanismului. Am obținut titlul de doctor în arhitectură și am fost cadrul didactic în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”扞on Mincu”・

Începând de luni activitatea biroului meu de arhitectură va fi suspendată (proiectele în desfăşurare vor fi finalizate), şi voi activa ONG-ul pentru a oferi asistență gratuită pentru instituţiile de învăţământ din Bucureşti și Ilfov pentru elaborarea Documentaţiei Tehnice pentru Autorizarea ”la foc”- Securitatea la incendiu.
Ce înseamnă asta?

Infrastructura de care dispun, timpul meu și expertiza mea le pun la bătaie în acest proiect. Dacă cineva dorește să se alăture acestui demers este invitat să o facă de aceea nu îmi dau nume, nici a companiei și nici a ONG-ului.
Avem nevoie de arhitecți, de ingineri de instalații, de verificatori de mulți voluntari și s-ar putea chiar de donații. Dar întâi să ne apucăm de lucru, și după să cerem bani.
Mai avem nevoie de oameni care să aibă experiență de management de ONG etc.
Poate fi o bună oportunitate pentru studenți arhitecți care doresc să capete un pic de experiență practică reală.

Doresc să punem la dispoziția școlilor și liceelor, documentația completă și corectă, în baza cărora acestea să poată lansa licitații publice pentru ca aceste instituții să poată funcționa corect. În care copii noștri să poată studia în siguranță.

Dacă vrei să te implici poți să te alături acestei inițiative, sau poți să ai propria ta inițiativă. Consider că este una dintre cele mai onorabile abordări de a mă implica în societatea civilă, și nu doar a striga câteva ore în stradă. Nimeni nu vine să ne salveze, va trebui să ne salvăm singuri. Va trebui să ”ne implicăm în treburile cetății” să învățăm să ne respectăm, să îi respectăm pe cei de lângă noi și să fim noi mai responsabili.

Dacă vrei să participi la această iniţiativă vino luni la ora 19.00 la ușa veche a Facultății de Arhitectură (în strada Biserica Enei), cea de la Fântână. Uşa lui Cerchez, este cea de pe antetul Facultăţii, poate o deschidem pe aia”, a scris Horia Bejan pe Facebook.

Comments

comments