Argeşeanul care a descoperit un nou tip de celule, denumite telocite, ar putea câştiga Premiul Nobel. Laurenţiu Mircea Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale şi profesor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, a anunţat descoperirea în anul 2010 şi, de atunci, străinii au fost mai interesaţi să sprijine studiile ştiinţifice în această direcţie. După ce medicul de patologie celulară Laurenţiu M. Popescu a găsit un nou tip de celule în mai multe organe ale corpului, telocitele – pentru că aşa au fost denumite – sunt confirmate în zeci de centre medicale din întreaga lume. În România, însă, puţini au auzit de ele.

Născut la Câmpulung Muscel

Părinţii lui Laurenţiu M. Popescu locuiau în Bucureşti, iar în anul 1944, în luna aprilie, atunci când Capitala a fost bombardată.  Mama lui,  originară din Câmpulung, era aproape să nască şi a scăpat cu viaţă ca prin urechile acului, după ce adăpostul unde se acundea a fost şi el bombardat. A decis atunci să plece acasă, la Câmpulung, la părinţii săi, pentru a aduce pe lume copilul. Astfel, în Muscel s-a născut Laurenţiu M. Popesu, cel care ar putea deveni primul argeşean care aduce Premiul Nobel pentru ştiinţă în România.  

Descoperirea sa ar putea revoluţiona medicina

Laurenţiu M. Popescu se ocupa de un anume gen de celule, celulele Cajal, după numele celui care le-a descoperit în intestin. Le căuta în alte organe şi le denumea celule asemănătoare celulelor Cajal. Atunci a realizat că celulele pe care le găsea în alte organe erau complet diferite de celulele Cajal. Erau altceva.
În 2010, a avut ceritudinea că noile celule găsite, pe care le-a denumit telocite, există, iar în acest moment sunt confirmate în cel puţin 68 de centre din Europa, în peste 20 de centre din SUA şi în 10 centre din China. Aceste celule vor fi, fără doar şi poate un punct-cheie în medicina regenerativă. Mai durează câteva luni, cel puţin până în luna aprilie, pentru a clarifica perspectivele în folosirea telocitelor. Aceste celule au fost găsite în toate organele, mai puţin în substanţa nervoasă. Telocitele sunt studiate în tandem cu celulele stem, folosite, în acest moment, în medicina regenerativă.
Medicul argeşean propune injectarea în tandem de celule, două tipuri celulare deodată: telocite plus celule stem. Acestea din urmă se divid şi apoi se „specializează” şi formează organele, însă nu fac asta dacă sunt scoase din mediul lor. Injectate alături de telocite, el ar putea funcţiona şi s-ar putea ajunge la refacerea unor organe „uzate”.

În România, nimeni nu acordă sprijin pentru cercetarea telocitelor

După ce a anunţat descoperirea sa, medicul câmpulungean a continuat studiile şi cercetările cu sprijinul străinilor. În România, aproape că nici nu s-a auzit de telocite, după cum spune chiar Laureţiu M- Popescu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, chiar dacă descoperirea sa are toate şansele să ia Nobelul în viitorul apropiat.
Şi dacă noi nu suntem interesaţi să băgăm bani în astfel de cercetări, alţii au simţit de mult oportunitatea, iar chinezii, americanii, belgienii şi mulţi alţii au investit deja sume importante în studierea telocitelor.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI