Alegerile 2012 s-au încheiat! Cu ce rezultate? Previzibile pentru unii, surprinzătoare, în sens negativ, pentru alţii. Uniunea Social-Liberală a câştigat în Argeş pe toată linia, deşi nici măcar ei nu se aşteptau la acest scor. Totuşi, nu trebuie uitat că USL este, de fapt, o alianţă de trei partide, în cadrul ei reuşita fiind împărţită. În cazul unei spargeri, în timp, a construcţiei electorale, fiecare dintre cele trei partide va rămâne cu parlamentarii pe care a reuşit să îi scoată mai întâi la negocierile interne de desemnare a candidaţilor şi, mai apoi, la vot.

Analizând structura pe partide a noilor parlamentari de Argeş, se pot remarca şi câteva modificări destul de importante în echilibrul politic argeşean, fiecare dintre cele trei partide câştigând câte unul, respectiv două mandate în cazul PNL, din cele patru deţinute anterior de PDL.
Astfel, PNL a reuşit la acest scrutin o creştere spectaculoasă de 200% a numărului de parlamentari! Faţă de 2 – cât a avut în legislatura precedentă – cea în urma alegerilor din 2008, deputatul Andrei Gerea şi senatorul Mircea Diaconu, PNL are acum 4 parlamentari: doi deputaţi (Andrei Gerea – acelaşi colegiu, Piteşti Nord, şi Theodor Nicolescu – în locul fostului pedelist Sorin  Pandele la Costeşti) şi doi senatori (Iani Popa – Curtea de Argeş-Câmpulung şi Elie Zisu- pe colegiul Piteşti, deţinut anterior de reprezentantul PDL Mircea Cinteză).

PNL-ul, majoritar pe Piteşti

Partidul Conservator va avea şi el un reprezentant în Parlament de la Argeş, în persoana liderului naţional al partidului, preşedintele Daniel Constantin. Acesta a câştigat un post de deputat lăsat liber de  migraţia lui Duvăz către Colegiul Topoloveni care, la rândul său, a luat locul ce i-a aparţinut deputatului Filip Georgescu. În timp ce aliaţii săi au cunoscut creşteri importante, PSD a reuşit un singur loc de parlamentar în plus faţă de 2004. La Senat au fost reconfirmaţi Şerban Valeca – Colegiul Mioveni şi Constantin Tămagă – Costeşti-Topoloveni, iar la Camera Deputaţilor numărul este acelaşi, de 6, dar garnitura s-a schimbat. Mircea Drăghici (Curtea de Argeş), Radu Vasilică (Ştefăneşti) şi Bogdan Niculescu-Duvăz (acum pe Topoloveni) au mai câştigat câte un mandat, iar lor li s-au alăturat Simona Bucura-Oprescu (în locul lui Ion Burnei, la Mioveni), Cătălin Rădulescu – cel care a câştigat mandatul de deputat pe colegiul Piteşti Sud ce i-a aparţinut, în legislatura precedentă, lui Cristian Boureanu, şi Gheorghe Marin – care i-a luat locul altui pedelist, Sorin Buta, în Colegiul Câmpulung.
De remarcat în dreptul PSD este că, deşi câştigător per total, nu a reuşit să se impună la Piteşti, unde are un singur reprezentant din 4: colegiul senatorial le-a revenit liberalilor, iar cele trei colegii de deputaţi s-au împărţit frăţeşte: câte unul la PNL, PC şi PSD.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI