Ultimele 27 de cule olteneşti, promovate de către Grupul CEZ în România

Ultimele 27 de cule olteneşti, promovate de către Grupul CEZ în România. Grupul CEZ in Romania lanseaza „Cule in lumina”, primul program de promovare a rolului pe care aceste constructii le-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a Olteniei. Constructii rezidentiale fortificate din piatra, cu doua sau trei etaje, ridicate in secolele XVIII – XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele continua sa faca parte din identitatea culturala si turistica a Olteniei, in ciuda faptului ca aproape 90% dintre acestea au disparut de-a lungul istoriei.

Proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului prezinta in format digital – pe www.culeinlumina.ro – toate informatiile disponibile cu privire la ultimele 27 de cule ramase in picioare din cele 200 construite de-a lungul timpului in Oltenia. Publicul este invitat sa contribuie la imbogatirea informatiilor despre aceste monumente istorice si sa voteze primele 10 constructii ce vor fi incluse in propunerile de conservare-restaurare ale studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”. In plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenesti si pentru includerea lor intr-un circuit turistic regional.

In calitate de investitor strategic in zona Olteniei, am initiat proiectul „Cule in lumina” pentru a mobiliza oamenii sa descopere si sa fie mandri de aceasta parte importanta a patrimoniului cultural national. Initiativa reuneste atat cunostintele celor mai valorosi experti in domeniul istoric si cultural, cat si energia si entuziasmul unei generatii de studenti carora le lansam provocarea conservarii culelor oltenesti folosind tehnologii moderne” a declarat Ondrej Safar, CEO al Grupului CEZ in Romania.

Proiectul “Cule in Lumina” este un important si original demers de cunoastere a rolului pe care aceste constructii l-au avut in istoria, cultura si arta Olteniei, care va contribui la cresterea potentialului turistic al regiunii. Acesta a fost posibil cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului, care a pus la dispozitie un valoros material informativ cu date istorice si culturale pentru documentarea elaborata a culelor oltenesti din judetele unde activeaza CEZ.

Culele aflate pe Lista Monumentelor Istorice din Romania se afla in judetele Gorj, Valcea, Arges, in partea de nord a judetelor Dolj si Mehedinti, o cula in judetul Teleorman si una in judetul Olt. In total, astazi mai exista doar 27 de cule-monument istoric, din care trei sunt ruine, iar o parte dintre acestea sunt in uz, in circuit public sau privat. Numai protejandu-le si punandu-le in valoare oferim un viitor trecutului nostru„, spune dr. arheolog Daniela Mihai, Director adjunct in cadrul Institutului National al Patrimoniului, coautor al lucrarilor “Culele – scurt indrumar pentru proprietarii si administratorii de cule” (2013), „Ghid de bune practici in protejarea si promovarea patrimoniului cultural rural” (2012) si coautor al volumului “Monumentele UNESCO din Romania” (2007).

Proiectul urmareste si promovarea stilului arhitectural specific al culelor din Oltenia, prin implicarea studentilor si profesorilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu.
„Pentru a intelege cine suntem, avem nevoie de cunoasterea trecutului. Intr-o lume aflata in permanenta miscare si transformare, avida dupa noutate, un popas devine necesar. Studentii-arhitecti si cadrele didactice ale UAUIM, partener al proiectului, isi propun sa creeze un echilibru intre entuziasmul specific modului implicat prin care se raporteaza la fenomenul arhitectural contemporan, precum si prin necesitatea constientizata a raportarii la valorile istorice construite, prin studiu atent si aprofundat.

Astfel, prin dialog, analiza aprofundata si prin capacitatea de a disemina concluzii viabile, se poate pune in lumina potentialul inestimabil al patrimoniului construit si cultural traditional. Culele oltenesti sunt un subiect de analiza inca din primii ani de studiu arhitectural. Ocazia de a fi implicati intr-un proiect ce confera perspectiva unei reabilitari necesare si firesti, trezeste in atelierele UAUIM un entuziasm efervescent. Laboratorul de idei din cadrul Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu” va naste piste creative de analiza si posibile interventii, avand ca tinta multiple scenarii de reabilitare si de integrare spatiala si functionala adecvate timpului prezent, adresate viitorului, in respectul valorilor trecutului.” a declarat Vlad Eftenie, Lector dr. arh. in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Evolutia proiectului poate fi urmarita pe canalele Social Media ale CEZ Romania:
Pagina de Facebook CEZ Romania

Profilul de twitter CEZ_Romania

Profilul de Instagram CEZ_Romania

Despre proiectul „Cule in lumina”
Grupul CEZ in Romania a lansat un program de recunoastere a rolului istoric pe care culele oltenesti le-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a comunitatilor de la nordul Dunarii, in parteneriat cu cercetatorii de la Institutul National al Patrimoniului. Proiectul <Cule in lumina> este una dintre cele mai importante initiative civice pentru cunoasterea unei parti importante din istoria regiunii. Acesta isi propune sa contribuie la intelegerea factorilor geopolitici, sociali si economici care au condus la dezvoltarea acestor constructii emblematice ale Olteniei. Cula olteneasca este o constructie rezidentiala fortificata din piatra, cu doua sau trei etaje, asemanatoare unui turn. Construite in secolele XVIII – XIX pentru adapost si aparare in fata invaziilor otomane, culele oltenesti sunt astazi inedite adaptari a nevoii de aparare. Ele reprezinta o marturie a stilului de viata, a evenimentelor istorice si politice care au determinat aparitia si raspandirea acestui tip de locuinta de aparare si veghe.

Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ in Romania este reprezentat prin noua companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia SA.

Dupa procesul de separare a activitatilor (unbundling) incheiat cu succes in anul 2007, Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei, dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.

Grupul CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina. Parcul Eolian a insemnat o investitie de 1,1 miliarde Euro si contine 240 de turbine eoliene cu o putere totala instalata de 600 MW. Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 2012.
Totodata, incepand cu 2011, Grupul CEZ in Romania detine in portofoliul sau sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu. Grupul CEZ a investit in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei, capacitatea de productie ridicandu-se de la 18MW la circa 22 MW dupa finalizarea procesului de modernizare.

Incepand cu 2018, CEZ ESCO Romania ofera solutii de eficienta energetica in sectorul privat. Compania ofera servicii complete, de la consultanta la proiectare, de la management de proiect, la implementarea proiectelor energetice complexe (solutii de incalzire, de racire si/ sau alimentare cu energie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.