Turneul național „Vă place Schu…?” se încheie la Filarmonica Piteşti

0
409

 

Vineri, 18 noiembrie, Filarmonica Piteşti organizează, de la ora 19.00,  la Centrul Multifuncţional, concertul cameral „Vă place Schu…?” susţinut de violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail.

La zece ani de la primul turneu naţional, Răzvan Suma revine pe scena muzicală cu un nou proiect, „Vă place Schu…?” cu un program de recitaluri din repertoriul lui Franz Schubert (Sonata Arpeggione) şi Robert Schumann (Adagio și Allegro în la bemol major, Fantasiestücke şi Cinci piesse în stil popular).

Turneul, care a debutat la 18 noiembrie la Deva, se încheie în 18 noiembrie la Filarmonica Piteşti, cuprinzând oraşele Alba-Iulia, Craiova, Timişoara, Iaşi, Bucureşti şi Piteşti. Un proiect Radio România, având parteneri media de marcă şi parteneri culturali de excepţie, Filarmonica Piteşti fiind unul dintre ei.

Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. Tânărul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”  alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa  cvartetului „Bellissimo” alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup. A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”  „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Bursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti, la care a fost angajat ca solist concertist între anii 2008-2010.

Solist concertist al Orchestrelor Radio și profesor asociat la Universitatea de Muzică București, a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, participând la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America. Are în palmares peste o mie de concerte şi recitaluri susţinute pe toate continentele, fiind unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români contemporani. A susținut și masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia). Cel mai important este „Muzica la Altitudine” din Poiana Stampei, un curs de măiestrie cu elevi și studenți selectați din toată lumea, unde va fi invitat pentru a patra oară, la ediția de anul acesta.
Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelist Pierre Fournier. În 2009, instrumentul  i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania, tânărului muzician român.

Protagonistul binecunoscutului turneu „€Pianul călător”, Horia Mihail, este unul dintre cei mai buni pianişti români contemporani, cu premii naţionale şi internaţionale, concerte şi recitaluri susţinute pe scenele ţării şi ale lumii. Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, susţine concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări de pe patru continente. A avut, de asemenea, înregistrări în studiourile de radio şi televiziune din: România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite. De asemenea, are înregistrări cu Orchestra Simfonică Națională Radio din România. A participat la festivaluri precum Varna Summer Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional „George Enescu” Festivalul Internațional ”Nopți pianistice” de la Chișinău, Festivalul Internațional de la Ushuaia, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio RADIRO.

Pianistul Horia Mihail a încântat publicul cu proiecte ca  „Pianul călător”, „Duelul viorilor”şi „Cele trei dive”, „Flautul de aur/Flautul fermecat” si „Vioara lui George Enescu”,  iniţiative ce vor continua şi în 2017. În ultimii ani, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în China, Italia, Bulgaria, Danemarca şi Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here