ONUÎn urmă cu o săptămână, pentru că era nevoie de armonizarea capabilităţilor naţionale de răspuns la dezastre cu standardele internaţionale (ONU şi UE), şi România a reuşit să obţină acreditare pentru o echipă de căutare-salvare urbană  pentru intervenţii sub egida ONU. Spre cinstea Argeşului, din cei 48 de salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, trei sunt angajaţi ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae”, acesta fiind cel mai mare număr de specialişti dat de un singur inspectorat judeţean.
Aceştia sunt col. Baicu Marius – Manager Logistică, mr. Olar Bogdan –  Ofiţer de legătură şi plt.adj. Tudora Dan – membru în echipa de căutare-salvare.
Certificarea unei astfel de echipe era necesară şi pentru că România este, în egală măsură, un stat ce a beneficiat de sprijin internaţional, dar care a şi oferit asistenţă celorlalte ţări afectate de dezastre.
Programul de acreditare a debutat în anul 2011, realizându-se în mai multe etape sub atenta îndrumare a unor experţi din cadrul Agenţiei Federale pentru Asistenţă Tehnică la Dezastre — THW Germania.
În perioada 26-29 mai 2014, a avut loc ultima etapă a procesului de certificare INSARAG a echipei româneşti de căutare-salvare urbană de nivel mediu, (RO-USAR), perioadă în care echipa trebuia să gestioneze consecinţele unui cutremur major, parcurgând toate etapele — alertare, activare celulă de criză, pregătirea forţelor, a materialelor şi documentelor, controlul medical, deplasarea şi, nu în ultimul rând, intervenţia propriu-zisă.
Intervenţiile s-au desfăşurat continuu, salvatorii lucrând 36 de ore pentru salvarea victimelor afectate de seism, crearea de breşe în elementele constructive din beton sau cărămidă în plan orizontal sau vertical, sprijinirea elementelor constructive ce ameninţau cu prăbuşirea, respectiv ridicarea şi mutarea elementelor de construcţie care încarcerau victimele.
Zece experţi în domeniu, membri ai echipelor acreditate INSARAG  din Australia, Belgia, Suedia, Finlanda, Elveţia, Marea Britanie, Ungaria şi Rusia au urmărit activitatea echipei româneşti, care a fost felicitată de reprezentanţii ONU, demonstrând că merită acreditarea internaţională.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI