NU MOR CAII CÂND VOR CÂINII Scandalul cărnii de cal – provenită din România şi vândută pe post de carne de vită în Marea Britanie – a făcut ca Ministerul Agriculturii să declanşeze o anchetă la toate abatoarele autorizate să sacrifice cai. Dintre cele 35 de abatoare autorizate la nivel naţional, 3 sunt din Argeş. În urmă cu trei săptămâni, în Marea Britanie, a izbucnit un imens scandal după ce s-a dovedit că în mai multe tipuri de produse semipreparate se găsea carne de cal, deşi pe etichetă scria că sunt făcute din carne de vită. Acestea erau produse de o companie franceză, care a declarat că respectiva carne, folosită la realizarea produselor, era importată din România. Situaţia nu este nicidecum una uşoară, însuşi preşedintele Traian Băsescu avertizând că, dacă se dovedeşte că înşelătoria privind schimbarea datelor cărnii s-a făcut la abatoarele din România, riscăm să fim decredibilizaţi serios şi să suferim o gravă pierdere de imagine.
Conform primelor investigaţii, Ministerul Agriculturii din România a anunţat că cel puţin unul dintre exportatorii români incriminaţi de francezi iese din calcul, fiindcă a exportat numai carne de cal, fiind specializat numai pe aşa ceva, deci nu avea cum să greşească sau să eticheteze intenţionat carnea respectivă.

Argeşul, printre judeţele cu cele mai multe abatoare autorizate să sacrifice cai

Fiindcă autorităţile din Franţa nu au trimis date complete despre documentele mărfii, datele de identificare ale transporturilor şi despre locul de origine, în România se fac cercetări privind cel de-al doilea posibil exportator. Astfel, au intrat în vizor toate cele 35 de abatoare care au licenţă pentru sacrificarea cabalinelor şi comerţ intracomunitar cu carne de cal. Dintre acestea, 3 sunt din Argeş: Coşco Vele SRL din Rucăr, Samdor Divers SRL din Piteşti, cu punct de lucru la Bascov, şi Rador A&E tot din Bascov, Argeşul fiind unul dintre judeţele cu cele mai multe abatoare autorizate pentru cai.
Oficialii români au refuzat, deocamdată, să facă publice numele celor două companii incriminate de francezi. „Trebuie să fim prudenţi, să ne dea documentele, după care vom discuta. Nu putem să aruncăm aşa în aer nişte firme sau branduri”, a mai declarat un reprezentant al Ministerului Agriculturii.
Conform directorului DSV Argeş, Daniel Lupu, este exclus ca vreunul din cele trei abatoare de pe raza judeţului să fie implicat în scandalul cărnii de cal, deoarece niciunul nu a sacrificat şi nici nu a făcut export. Lupu a mai precizat că aşteaptă, totuşi, de la Minister date referitoare la ancheta ce se derulează asupra acestor abatoare.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI