Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viata sănătoasă pierduți (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieții. Sănătatea mintală este un parametru esenţial de care se leagă bunăstarea persoanei, capacitatea sa de învăţare, succesul şcolar/maturitatea şcolară, reabilitarea şi integrarea socială şi profesională.

În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2.445 de cazuri la 100.000 de locuitori. Prevalențe ce depășesc 3.000 de cazuri la 100.000 de locuitori au fost raportate de județele: Argeș, Vâlcea, Hunedoara, Olt, Buzău, Călărași, Gorj și Caraș-Severin.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeș desfășoară în luna ianuarie campania cu tema: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”.
Scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară privind problematica sănătății mintale. La nivel județean se vor realiza informări despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora, atât către populația generală, cât și către profesioniștii din rețeaua de medicină primară (medicii de familie).

Comments

comments