Un caz aparte prin implicaţiile sale mistico – teosofice este cel din 2005 al românului Pavel M., condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crimă. El l-a dat în judecată pe Dumnezeu pentru încălcarea prevederilor din contractul de botez. Conform lui Pavel M., botezul său constituie un acord cu Dumnezeu prin care, în schimbul rugăciunilor, acesta din urmă se obliga să-l ţină pe reclamant departe de rele. Cazul a fost clasat pe Pământ urmând să fie redeschis la Marele Recurs din Împărăţia Cerurilor.

Printre cazurile cu totul şi cu totul speciale se numără şi procesul unui avocat argeşean care a dat în judecată cinci preoți pentru că “nu i-au scos dracii din casă”. În judecată a fost dat şi ÎPS Calinic, tocmai pentru că el este şef peste toţi şi trebuie tras la răspundere pentru nereuşitele supuşilor săi, acuzaţi de un fel de „malpraxis bisericesc”. În plângerea făcută împotriva celor şase feţe bisericeşti, avocatul Mădălin Ciculescu din Baroul Argeș îi acuză pe preoţi de înşelăciune, deoarece slujbele pe care aceştia i le-au făcut n-au avut niciun rezultat, dracii continuând să zburde nestingheriţi prin casă. Totul ar fi pornit de la zgomotele ciudate din casă şi chiar de unele apariţii stranii pe care avocatul Ciculescu le-ar fi simțit. Așa că s-a gândit să ceară sprijinul oamenilor Bisericii pentru a-şi purifica apartamentul din Piteşti. Cum slujbele ţinute de preoţi nu au dat roade, Ciculescu s-a considerat înşelat de oamenii Bisericii şi i-a dat în judecată. Procurorii care s-au ocupat de plângerea penală au dat NUP.

Un argeşean din comuna Bascov, Marin Giovlan, donează în 1975 un imobil şi 2.500 de metri pătraţi de teren unor rude apropiate, în speţă unui copil în vârstă de 7 ani şi bunicii acestuia, o bătrânică analfabetă. De altfel, femeia în loc să semneze actul a pus degetul pe hârtie. Donaţia a avut la vremea respectivă două motivaţii. Prima că la acea dată omul nu avea şi nici nu intenţiona să aibă copii. Şi a doua, după cum chiar el a mărturisit, de frica celebrei Legi nr. 18, cunoscută drept “legea ilicitului”. Ulterior, omul face doi copii şi 26 de ani mai târziu, în 2001, cere în instanţă ca respectiva casă, împreună cu terenul aferent, să-i fie înapoiată de către Mihalache Nicolae, beneficiarul donaţiei. Cauza se judeca la Ploieşti, iar instanţa hotărăşte restituirea donaţiei, soluţia rămânând definitivă şi irevocabilă deoarece un act de donaţie poate fi revocat potrivit art. 835 din Codul Civil pentru “survenienţă de copii”.

Un dosar bizar a ajuns și pe mesele judecătorilor ieșeni. O femeie a dat în judecată Gara din Iași, cerând despăgubiri pentru un motiv destul de ciudat. Reclamanta a precizat în cererea adresată instanței că ”Gara din Iași îi interceptează gândurile”. Ieșeanca le-a cerut magistraților să oblige Gara din Iași și conducerea instituției la plata unor daune morale de 10.000 de lei.

Un profesor de la Politehnica Iași, Constantin C., le-a cerut daune de 50.000 de lei unor studenți pe motiv că l-ar fi calomniat în spectacolul organizat în facultate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pârâții ar fi recitat urări în care ar fi susținut că profesorul este ”mare degustător de vin”, că arată ca ”un brotăcel” și că poftește la studente. Magistrații însă au respins cererea.

Printre procesele celebre din România se numără cele intentate de suceveanul Cornel C. În urmă cu câţiva ani, acesta a deschis un proces la Tribunalul Suceava în care a cerut judecătorilor să îi încredinţeze regiunea Moldovei, întrucât el ar fi urmaşul lui Ştefan cel Mare. Suceveanul a invocat în instanţă un „testament în formă mistică” lăsat de domnitorul Moldovean, amintind de citatul „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu este a voastră, ci a urmaşilor voştri, şi-a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul veacurilor”.

În 2014, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat un proces în care o româncă a chemat în judecată 104 de personalităţi ale lumii, printre care Barack Obama, Regina Angliei sau Prinţul Charles. Reclamantă era nemulţumită de modul în care fusese soluţionat în Anglia un proces de-al său.

Un bărbat din Brăila a dat în judecată Guvernul Statelor Unite ale Americii pe care l-a acuzat că i-a provocat suferinţe, fiind „agresat magic timp de 23 de ani”.

În 2015, Curtea de Apel Piteşti a dat o decizie definitivă într-un caz unic în ţară. Piteşteanul Adrian Ciungu a obţinut o jumătate de miliard de lei vechi despăgubiri morale pentru că justiţia comunistă l-a obligat, în 1986, prin presiuni, constrângere şi şantaj, să plătească pensie alimentară unui copil care nu era al său. Drama piteşteanului Adrian Ciungu a început în urmă cu aproape 30 de ani, în 1986, pe când avea 19 ani. Ca orice tânăr, şi-a încercat norocul în dragoste cu o fată, cu doi ani mai mică decât el, însă relaţia nu a mers. A decis să îşi continue drumul ca student, dar după prima sesiune, la un an de la despărţire, o bombă a explodat în viaţa sa: fosta sa parteneră a declarat că el este tatăl copilului pe care tocmai îl născuse.
Cum autorităţile comuniste nu concepeau ca un copil să nu aibă tată, judecătorii de la Tribunalul Argeş s-au conformat şi au dat o sentinţă şocantă: Adrian Ciungu a fost obligat să îşi asume paternitatea copilului şi să-i plătească pensie alimentară, asta în ciuda contestaţiei sale, bazate pe un calcul simplu legat de momentul concepţiei şi data naşterii. Deşi era nevinovat, Adrian Ciungu a trebuit ca, până la majoratul copilului, în 2004, să plătească lunar pensia alimentară stabilită de instanţă. 400 de lei, pe vremea comunismului, iar după Revoluţie, un sfert din salariu.
În 2010, Adrian Ciungu a reuşit să-l contacteze pe copilul care îi purta numele şi care îl credea tată, ajuns atunci la 24 de ani. Deşi povestea i s-a părut incredibilă, băiatul a fost de acord să se supună testului de paternitate, la Institutul de Medicină Legală de la Bucureşti. Test care demonstrat, încă o dată, că Adrian Ciungu nu era tatăl copilului! Cu aceste noi dovezi în mână, Adrian Ciungu a cerut, în 2011, redeschiderea procesului din 1986, iar în 2015 câştigat procesul.

Comments

comments