VIAŢA BATE FILMUL Piteşteanul Şerban Marinescu, regizorul filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”, a realizat în 2007 o altă peliculă de referinţă, intitulată „Ticăloşii”. Cea mai mare parte a filmului are la bază guvernarea lui Adrian Năstase, din perioada 2000 – 2004, iar rolul fostului premier este jucat magistral de Horaţiu Mălăele. Tot în acest film rolul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, zis şi „Miki Şpagă”, este jucat de Mircea Diaconu, actualul senator de Câmpulung. Pelicula este o parabolă la adresa clasei politice post-revoluţionare şi a fost montată de Şerban Marinescu în casa sa de vacanţă de la Bughea de Jos. Guvernările post-decembriste au fost surse de inspiraţie pentru mai multe filme, dintre care cel mai reuşit este, fără îndoială, „Ticăloşii” (2007), regizat de către unul dintre cei mai valoroşi români – piteşteanul Şerban Marinescu. În filmul nominalizat la Premiile „Gopo” în 2008, rolul premierului Adrian Năstase este jucat de inegalabilul Horaţiu Mălaele, cel care face un rol absolut memorabil, ca şi partenerii săi de distribuţie: Ştefan Iordache, Dorel Vişan, Gheorghe Dinică sau Mircea Albulescu. Pe ecran mai apar faimoşii Dan Diaconescu de la OTV şi Radu Moraru, „Naşul” de la B1TV, dar şi celebrul lăutar Nelu Ploieşteanu.
Forţa filmului „Ticăloşii” nu stă neapărat în poveste, ci în portretistica excepţională. De altfel, cunoscutul jurnalist Grid Modorcea a făcut la vremea respectivă o cronică foarte interesantă a filmului, cronică intitulată „Păpuşari cu bodyguard”. Modorcea spune, printre altele, că: „acest film, care este despre ticăloşii de la putere, dezvoltând un caz care aminteşte izbitor de cariera lui Adrian Năstase, culminând cu faimoasa vânătoare care s-a lăsat cu împuşcarea în testicule a lui Ilie Sârbu, socrul actualului premier Victor Ponta. Regizorul Şerban Marinescu pare hotărât să ne ofere o frescă subterană a societăţii româneşti la vârf, o frescă a mafiei din politica românească, plină de şacali bătrâni şi tineri, un echivalent al celebrei epopei cinematografice a lui Coppola – „Naşul”. Dacă ataci o asemenea temă, este imposibil să nu te loveşti de ceea ce s-a mai spus. Nemaivorbind că viaţa bate filmul şi, dacă te iei la întrecere cu evenimentele la zi, te plasezi în afara artei. Dovadă că tot ce se petrece în „Ticăloşii” se spune şoptit, pe la spate, e un dialog urechist, tipic mafiei, la care se adaugă şi cârjele de rigoare, adică filmările cu camera ascunsă sau dischetele cu înregistrări clandestine”.
Despre actori, acelaşi cronicar Grid Modorcea spune că: „Figurile alese să joace în film sunt colosale, poate cele mai expresive din filmele momentului. Toţi actorii distribuiţi au „măşti” memorabile, subliniate de vioara lui Nelu Ploieşteanu, cunoscutul lăutar, prezent în miezul locaţiei principale: cârciuma „Şarpele Roşu” din Bucureşti, restaurantul de lux frecventat constant de mai-marii zilei, cu prim-ministrul în frunte. În „Ticăloşii” lipsesc antitezele, aici toţi, absolut toţi sunt ticăloşi, sunt canalii.”
„În politică, toată lumea are la mână pe toată lumea”
În filmul „Ticăloşii”, clasa politică aflată la putere urmăreşte, prin intermediul Serviciilor Secrete, atât pe membrii săi, pe finanţatorii săi, cât şi pe cei din Opoziţie. Pe lângă scenele cu adevărat memorabile, filmul este presărat şi cu replici cunoscute, în limbajul clasei politice româneşti de după 1989: „Nu-mi mai place democraţia”, „Să ne ferească Dumnezeu să ne mâncăm între noi”, „Sunt cel mai curat om din România”, „Legislaţie confuză şi permisivă”, „Domnule preşedinte, trebuie să oprim războiul!”, „Sunt pentru arestarea celor care au jefuit ţara”, „Românului dacă nu-i dai picioare în cur, nu face un pas”, „Banul stă la temelia oricărui destin”, „Dacă nu merge cu parul, încearcă cu funia de mătase”, „În politică, toată lumea are la mână pe toată lumea”, „Cătuşele astea sunt ale Guvernului…”
Născut pe 27 mai 1956 la Piteşti, Şerban Marinescu are la activ numeroase filme de referinţă, în frunte cu „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Domnişoara Aurica”. Şerban Marinescu a obţinut numeroase premii, peliculele sale fiind recompensate cu diferite trofee din România şi până în… Coreea de Nord. În toamna lui 2008, cu ocazia manifestării „Fiii şi Fiicele Argeşului” (organizată de către CJ Argeş), Şerban Marinescu a fost premiat de către Constantin Nicolescu printr-o Diplomă de Excelenţă pentru cariera sa regizorală de nota 10.