Prin programul național de prevenție a cancerului de col uterin, femeile cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 de ani beneficiază de gratuitate pentru testul Babeș – Papanicolau.

În județul nostru, femeile se pot adresa direct, fără bilet de trimitere, în Pitești, la cabinetul de ginecologie din ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean între orele 8.00 – 16.00 sau la clinica Ambra din cartierul Nord. În Curtea de Argeș și Câmpulung, femeile pot merge la cabinetele de ginecologie din ambulatoriu.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni, vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție.

Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanicolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa, cancerul de col uterin este al șaselea cancer ca incidență la femei (58 400 cazuri noi),cea mai mare incidență este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elveția. Incidența și mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferențe mari în favoarea statelor vestice față de majoritatea statelor est-europene.

Incidența cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă față de media europeană și aproape dublă față de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri față de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective). În privința mortalității prin cancer cervical, țara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană și de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală și de Est.

Cauza situației alarmante din România este lipsa de aderență a populației feminine la screening, deși din 2012 este în vigoare Programul Național de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populației țintă de numai 8-12%.

Comments

comments