Temutul criminal în serie, Iulian Ţigănilă, rupe tăcerea

MAI FEROCE DECÂT RÂMARU Acuzat de şase crime şi suspect în alte patru, Iulian Ţigănilă din Ungheni, condamnat la 22 de ani de închisoare, ne-a trimis o scrisoare la redacţie, prima adresată presei din România în cei 12 ani de la arestarea sa. Despre Iulian Ţigănilă, cel bănuit a fi primul criminal în serie din Argeş, cu şase omoruri la activ, conform anchetatorilor, şi suspect în alte patru, s-au scris pagini întregi de ziare şi s-au făcut zeci de emisiuni TV. Deşi se află în închisoare din anul 2000, unde are de executat 22 de ani pentru crimă, dosarul lui Iulian Ţigănilă nu s-a închis nici până astăzi, deoarece alte cadavre, ale unor oameni ucişi în urmă cu 12 ani, sunt scoase la iveală de poliţişti.

Cu acest „palmares” macabru, Iulian Ţigănilă devine primul criminal în serie din România, devansându-l pe celebrul Ion Râmaru, care atunci când a fost condamnat la moarte prin împuşcare, pe 23 octombrie 1971 la Jilava, a fost acuzat că a atacat grav 14 femei şi a omorât 4 dintre ele.  

Pentru că a omorât o gravidă, Parchetul a cerut condamnarea pe viaţă a lui Ţigănilă

În 1998, câteva crime trase parcă la indigo au şocat opinia publică din Argeş: mai multe persoane au fost găsite moarte în fântâni părăsite sau canale de irigaţie. Veriga ce lega toate aceste crime o reprezenta faptul că majoritatea victimelor cunoscuseră înainte de moarte doi bărbaţi, Ion Barbu din comuna Căldăraru, condamnat şi el la ani grei de închisoare pentru complicitate, şi pe Iulian Ţigănilă, originar din Ungheni. Conform anchetatorilor, cele şase persoane care au căzut victima celor doi sunt: Cornel Albu, Elena Spătaru, Ion Burcică, Ion Oprea, Janea Bucoveanu şi Gheorghe Ţârcu. Deşi i s-au probat mai toate faptele, de fiecare dată, în faţa anchetatorilor, Iulian Ţigănilă a negat totul, pledând nevinovat.
La data de 2 iulie 2009, un deţinut a făcut însă un denunţ împotriva lui Ion Barbu şi a lui Iulian Ţigănilă – pe care i-a acuzat de mai multe infracţiuni. Deţinutul a primit numele de cod „Cornel”, pentru a-i fi protejată identitatea. „Cornel” a declarat că în timp ce se afla în Penitenciarul Colibaşi, unul dintre colegii de celulă, Ion Barbu, i-a relatat că, împreună cu Iulian Ţigănilă, au ucis mai multe persoane, de la care şi-au însuşit diverse bunuri. Relatările lui Ion Barbu se refereau la Cornel Albu, Ion Burcică, Ion Oprea şi Gheorghe Ţârcu. Despre una dintre victime, Ion Barbu a spus că, după uciderea ei, comisă prin prepararea unui amestec de ţuică, antigel şi somnifere, i-au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită aflată în apropierea Haltei CFR Colţu, din comuna Ungheni.
Crima pentru care Ţigănilă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare este cea petrecută în anul 1999, în luna martie. Bucăţi din trupul Elenei Spătaru, gravidă în luna a cincea, au fost găsite într-o conductă de irigaţii, pe raza comunei Brebeni (Olt), abia în anul 2002. Pentru această crimă, Parchetul a cerut închisoarea pe viaţă pentru Iulian Ţigănilă.

Scrisoarea prin care Ţigănilă răspunde acuzaţiilor, la 12 ani după condamnarea sa

De curând însă, criminaliştii au dat de urma celei de-a şaptea victime, ce duce tot către Iulian Ţigănilă. În baza acestor informaţii, în urmă cu două săptămâni, „Universul argeşean” a publicat un articol intitulat: „S-a descoperit a şaptea persoană ucisă de cel mai sadic criminal din Argeş”.
Deşi nu a făcut-o niciodată de când de află după gratii, Iulian Ţigănilă a decis să ne trimită o scrisoare pe adresa redacţiei, prima către presă în cei 12 ani de detenţie. Scrisoarea este una incendiară şi, pe lângă faptul că Iulian Ţigănilă îşi susţine în continuare nevinovăţia, acesta mai dezvăluie că una dintre victimele sale, Elena Spătaru, cea pentru care i s-a cerut pedeapsa pe viaţă, trăieşte. Redăm în continuare textul integral al scrisorii pe care Iulian Ţigănilă ne-a trimis-o la redacţie:
„Mă numesc Ţigănilă Iulian. Pe data de 28 noiembrie 2012 aţi dat în ziarul „Universul argeşean” un articol despre mine, despre lucruri neadevărate care vă pot face o plângere în instanţă că mi-aţi terfelit numele meu cu lucruri neadevărate şi doresc să stau cu dumneavoastră de vorbă că am dreptul la replică, dar, dacă nu primesc niciun răspuns la această scrisoare, chiar vă voi face plângere penală la Strasbourg pentru că mi-aţi pătat imaginea cu lucruri neadevărate. Ştiţi că sunt acuzat pe nedrept, vă demonstrez cu acte şi cu martori şi ce vă vorbeşte domnul comisar-şef (n.red. – Dan Nicolae, şeful Poliţiei argeşene, cel care a coordonat ancheta pe toată perioada ei), el acum latră că a făcut fals la toate declaraţiile martorilor şi la expertize medicale. El ştie că nu iese la pensie din Poliţie, pentru că un mort trăieşte. Nu este mort şi sunt condamnat pentru el şi abia aştept să găsesc omul potrivit să preia din nou ancheta să iasă adevărul la lumină. Toată presa din România este de partea Poliţiei şi procuraturii, dar aştept să vină CNN, să-i dau toate actele şi să-i arăt persoana de care sunt condamnat şi ea este în viaţă şi justiţia pe cine găseşte cuminte şi care nu a trecut pe aici încearcă să scape de tot ce au aneuri şi să nenorocească oameni nevinovaţi. Ştiţi că s-a luat prime şi avansări în grad pe mine, şi eu sunt nevinovat şi fac ani grei de puşcărie. Vă rog să veniţi să stăm de vorbă să vă documentez totul şi să vedeţi de ce e în stare justiţia română şi câte compromisuri face. Ştiţi că Burcică Ion este aruncat în fântână de Ţârcuş Ilie. Fac probă cu martori şi cu acte doveditoare şi la Spătaru Elena – care sunt condamnat pentru ea – este în viaţă. Vă trimit la ea să o vedeţi  în viaţă şi unde trăieşte, aici în România, şi eu fac ani grei în închisoare nevinovat. Veniţi să vă demonstrez că sunt nevinovat, că am dreptul acesta, la replică, că mi-aţi stricat toată imaginea, a mea, a familiei mele şi a copiilor mei când citesc acest articol din ziar”.

Cu stimă şi respect, Ţigănilă Iulian!
Aştept un răspuns de la dumneavoastră!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.