Ordonantă de Urgentă pentru ca SRTv să rămână membru EBU.

Ministerul Finantelor Publice a initiat o Ordonantă de Urgentă prin care se creează cadrul legal pentru finantarea de la bugetul de stat a obligatiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio si Televiziune. Acestea includ contributii, taxe, cotizatii, abonamente, licente pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de stiri, transmisii si cheltuieli tehnice, precum si orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism international.

Precizăm că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat.

Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o fată de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea si amploarea datoriei precum si faptul că planurile de esalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la editia 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru acoperirea datoriei, SRTv nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale si sportive internationale importante. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an.

Elemente de background:

SRTv este membru activ în cadrul EBU din 1993. Între 2002- si 2006, a fost membru în Consiliul de Administratie EBU si a beneficiat permanent de reteaua EUROVISION, care asigură schimbul de stiri si programe sportive (Jocurile Olimpice, Campionate mondiale de fotbal, Campionate de patinaj artistic) între membrii EBU, precum si de baza de date a EBU, de consultantă gratuită, de cursuri de pregătire profesională si de expertiză tehnică.

Pentru calitatea de membru al EBU, SRTv plăteste obligatii financiare, care constau în taxe, cotizatii si contributii.

EBU este cea mai mare asociatie a difuzorilor publici din lume. Are 73 de membri activi din 56 de tări si 21 de membri asociati din Asia, Africa si America. Înfiintată în 1950, cu scopul de a promova cooperarea între organizatiile de radio si de televiziune, EBU este o organizatie non-profit, guvernată de legea elvetiană, cu sediul la Geneva, Elvetia.

Comments

comments