Teatru în satele din Argeș! 775 de săteni au fost prezenți la spectacolul „Doctor fără voie” de Molière

Merișani, Albeștii de Argeș, Buzoești, 19-21 iulie 2019. „Teatru implicat” la sat! 755 de argeșeni au fost prezenți la evenimentele organizate de Asociația ”Cultură’n șură” în week-end-ul 19-21 iulie. 86 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani au participat la atelierele de teatru susținute de actorii Iulian Gliță și Florentina Năstase în comunele Merișani, Albeștii de Argeș și Buzoești. În fiecare seară, de vineri până duminică, spectacolul „Doctor fără voie” de Molière, regizat de Victor Olăhuț, s-a jucat în curțile unor săteni, cu intrarea gratuită. Județul Argeș, care se află pentru prima dată pe traseul caravanei teatrale, a oferit 3 locații idilice pentru desfășurarea spectacolelor în aer liber: la coana Tanța Bunescu, în satul Vâlcelele, la Casa Dobrescu în Albeștii de Argeș (un spațiu cu o istorie aparte, despre care se va mai vorbi în județ, cu siguranță), în curte la Ion al Anghilinei din Cornățel.

Au fost implicate în desfășurarea evenimentelor Bibliotecile și Primăriile locale, precum și numeroși voluntari, tineri care se implică în activitățile din comunitate în mod curent. Organizatorii le mulțumesc tuturor gazdelor, voluntarilor și partenerilor locali pentru implicare și sprijin.

”Cultură’n șură” duce teatrul în satele României încă din anul 2013. În șapte ani de activitate, mai bine de 50 de sate și comune din județele Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Dâmbovița, Vâlcea ș.a.m.d. au fost puse pe harta culturală a proiectului. Ai fi zis că nu mai este loc de surprize. Însă Argeșul a bifat o premieră națională: în satul Cornățel din comuna Buzoești au asistat la spectacol mai bine de 350 de spectatori, una dintre cele mai numeroase prezențe din istoria proiectului. Organizatorii, care contorizează numărul de spectatori cu ajutorul unor brățări înseriate, au fost depășiți de numărul mare de doritori care au umplut până la refuz curtea lui Ion al Anghilinei. Primăria și Biblioteca locală s-au implicat admirabil în organizarea evenimentului, de la sprijin logistic – amenajarea scenei și a spațiului destinat spectatorilor, până la diseminarea informației în rândul locuitorilor. Astfel de seri demonstrează încă o dată necesitatea de a organiza evenimente de cultură specifice în mediul rural și crește nivelul de implicare al autorităților.

Turneul trupei de teatru „Cultură’n Șură” face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat #Teatruimplicat, în cadrul căruia vor avea loc evenimente în mai multe județe ale țării. Argeșul a deschis drumul și a ridicat așteptările la standarde foarte înalte.

Mai multe detalii despre proiect pe facebook.com/culturansura sau pe www.culturansura.ro

Proiect derulat de Asociația Cultură’n Șură și finanțat prin programul „În stare de bine” (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Parteneri: Romania EduCab, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Teatrul Studențesc Podul, Tur Cento Trans, SC Prutul SA, Ark Media Advertising, Primăriile și Bibliotecile din comunele Merișani, Albeștii de Argeș, Buzoești
Partener media: Radio România Cultural

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here