Guvernul se pregătește să elimine o sumedenie de taxe și adeverințe, după ce Comisia de Tăiat Hârtii a definitivat proiectul prin care se încearcă ușurarea vieții de contribuabil a românilor.

Guvernul a primit circa 3.000 de sugestii de simplificare a birocraţiei pe platforma online dedicată acestui demers.

 

Astfel, eliberarea cazierului judiciar şi a cărţii de identitate vor fi scutite de taxa de timbru. De asemenea, copiile legalizate ale diferitelor acte vor fi înlocuite de o declaraţie pe propria răspundere.

 

„O să aveți surprize uriaşe. Cazierele. Nu vor mai fi plimbaţi oamenii şi vor lua instituţiile una de la alta. Copia legalizată nu are nicio logică, să dăm bani notarului, să mergem cu aceeaşi copie la aceeaşi instituţie”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

 

Anul trecut au fost eliberate două milioane şi jumătate de caziere de către Poliție, iar celor care le-au cerut le-au trebuit ore bune ca să le obţină, după ce au fost la Poştă pentru timbrul fiscal și apoi la CEC pentru plata taxei de eliberare.

 

Acolo unde eliminarea taxei de timbru nu poate fi eliminată, vor exista mai multe variante de plată. Taxele vor putea fi plătite în numerar, cu cardul sau online. Toate instituţiile vor trebui să accepte plăţile moderne până în 2018.

 

Unul dintre motivele pentru marile probleme ale românilor în relația cu instituțiile și timpul pierdut la ghișee este faptul că sistemele informatice ale diferitelor instituţii NU comunică între ele. „Ca să te înscrii la şomaj, trebuie să te duci tu, om sărac să iei adeverinţă de la ANAF că n-ai venituri. E o prostie colosală că Agenţia de Şomaj nu cere direct de la ANAF”, a spus ministrul Cristian Ghinea.

 

Fiscul lucrează deja la modernizarea sistemului informatic, iar proiectul ar putea fi gata peste doi ani şi jumătate.

 

Comments

comments