Tarife RCA. Cum afli cât ai de plătit pentru asigurarea auto obligatorie. Orice posesor de autovehicul din România este obligat să încheie o asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie. Scopul acesteia este de a acoperi eventualele prejudicii cauzate cu mașina, intenționat sau din cauza unui accident. Nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni care variază de la amenzi la reținerea certificatului de înmatriculare.

Astfel, conform Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, proprietarii de mașini supuse înmatriculării sau înregistrării în România au obligația încheierii asigurării RCA. Dacă mașina este deținută de o firmă, asigurarea se va încheia pe firma, chiar dacă mașina este condusă de un angajat al firmei.

Cum poţi afla cât ai de plată pentru RCA? Societățile de asigurări pun la dispoziția clieneţilor, pe site-urile lor, calculatoare de calculare a primelor de asigurare sau tarife de referință.

Următoarele societăți autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ofere asigurări RCA au inclus pe site-ul lor un calculator de calcul al primelor de asigurare sau tarife de referință: Allianz-Țiriac, Generali, Asirom, Euroins, OmniasigGroupama, Uniqa, City Insurance, Grawe.

De asemenea, ASF pune la dispoziția vizitatorilor o prezentare a modului de calcul al prețului RCA.

În plus, deținătorii mașinilor pot verifica, pe site-ul ASF, existența sau perioada de valabilitate a unei polițe RCA. Mai mult, pot fi verificate inclusiv daunele și istoricul acestora în privința unei mașini, pe baza numărului de înmatriculare/seriei de șasiu și a CNP/CUI proprietarului/utilizatorului vehiculului.

Amenda pentru neîncheierea asigurării obligatorii RCA se poate ridica până la la 2.000 de lei iar poliţistul rutier are dreptul de reținere a certificatului de înmatriculare până la momentul prezentării documentului privind încheierea asigurării.

Comments

comments