armeServiciul Arme şi Muniţii din cadrul Poliţiei argeşene desfăşoară un amplu control în ce priveşte deţinătorii de arme autorizaţi şi modul în care aceştia respectă legislaţia şi condiţiile impuse. De la începutul anului şi până acum, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor au dus deja la două tragedii: la Suseni, un adolescent s-a împuşcat cu arma cu aer comprimat a tatălui, fiindcă acesta nu şi-a păstrat cheile rastelului ascunse, iar copilul a vrut să arate arma unui prieten, iar la Bughea, un amic al proprietarului unei impresionante colecţii de arme, considerate de panoplie, şi-a zburat creierii cu una dintre ele, fiindcă aceasta nu fusese, de fapt modificată şi era perfect funcţională.
În afară de aceste cazuri deosebite, în care deţinătorii de arme au trebuit să răspundă pentru neglijenţa lor, alţi  125 de posesori de armă au avut de suportat consecinţele legii, prin faptul că nu şi-au vizat la timp permisele de port armă. Deşi, aparent, o chestiune minoră, acest lucru se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani!
Potrivit oamenilor legii, acţiunea de verificare a posesorilor de armă este o activitate continuă, deci oricând cei ce ştiu că nu s-au prezentat înainte de termenul legal de expirare, pentru a fi în legalitate, se pot aştepta la sancţiuni. Legea 295/2004 republicată spune că valabilitatea permisului este de 5 ani de la data emiterii sau de la data ultimei prelungiri. Înainte de respectiva dată, fiecare posesor de armă trebui să se prezinte cu actele şi armele în cauză pentru verificare şi îndeplinirea formalităţilor. În caz contrar, se anulează dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor şi se intră sub incidenţa Codului Penal, care spune clar, la articolul 342 aliniatul 6, că nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani!
În această situaţie s-au regăsit, de la începutul anului şi până în prezent, nu mai puţin de 125 de persoane, care acum suportă consecinţele.
În Argeş, potrivit datelor Poliţiei, sunt înregistraţi legal 3.950 deţinători de armă, din care 1.627 au arme neletale, adică pistoale cu bile, iar 2.323 au arme letale, de regulă de vânătoare, cu glonţ sau cartuşe cu alice. Arme letale, cu glonţ, mai pot purta, legal, demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI