TRADIŢIE ŞI CULTURĂ Stolniciul, una dintre cele mai bogate şi mai bine gospodărite comune argeşene, a fost în 2012, o adevărată capitală culturală a judeţului, datorită evenimentelor de înaltă ţinută organizate de edilii locului, în frunte cu primarul Sevastian Pupăză – Roşu. Tradiţiile, obiceiurile şi moştenirea culturală şi, mai ales modul cum sunt valorificate, au atras atenţia ţării întregi. La iniţiativa primarului Sevastian Pupăză-Roşu, anul acesta a văzut lumina tiparului monografia comunei, realizată de tinerii istorici Marius şi Valentin Motreanu, cu susţinerea marelui academician Constantin- Bălăceanu-Stolnici, unul dintre cei mai importanţi fii ai satului.

Cei doi autori au reuşit să pună pe hârtie, spre cunoaşterea tuturor, tradiţiile, istoria şi contemporaneitatea comunei Stolnici, rezultatul fiind o lucrare-document apreciată de specialişti ai Institutului de Antropologie al Academiei Române ca una dintre cele mai bune lucrări de gen din ţară.
Cu prilejul dublei lansări – prima desfăşurată chiar la Stolnici, la Căminul Cultural, în prezenţa unui număr extrem de mare de spectatori, cea de-a doua la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, având drept public mari personalităţi ale culturii argeşene – academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a susţinut şi o conferinţă publică „Despre sufletul românilor”.
El a vorbit despre vechile obiceiuri trăite pe viu în copilăria petrecută la Stolnici, despre oamenii locului şi sufletul lor. „Este o carte care nu trebuie doar citită, ci şi studiată, căci este un document interesant şi din punct de vedere antropologic, şi sociologic. Trebuie să îi felicităm pe autori, dar şi pe domnul primar Sevastian Pupăză pentru acest demers, pentru că susţine nu numai dezvoltarea comunei în prezent, ci dă importanţă şi trecutului, şi istoriei! O istorie a unei localităţi ca aceasta este, în primul rând, un omagiu adus celor care, în trecut, au trăit, au muncit, s-au bucurat sau au suferit în cadrul ei”, a declarat academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici.  

Căluşarii din Stolnici, cunoscuţi în întreaga ţară

În septembrie, la Stolnici a fost mare sărbătoare. Timp de trei zile, oamenii locului şi invitaţi din toată ţara s-au bucurat de „Festivalul Căluşului”, un eveniment unic în România, care promovează valorile tradiţionale româneşti. „Încercăm să păstrăm tradiţia, jocul Căluşului fiind învăţat la noi în comună din tată-n fiu, şi încercăm să îl facem cunoscut şi în lume. Din fericire, ne-am bucurat de prezenţa unor invitaţi de seamă, care fac cinste folclorului românesc – o dovadă a interesului pentru manifestarea noastră – dar şi de afluenţa de public”, a declarat edilul-şef al comunei. Realizarea festivalului s-a făcut, în acest an, pe fonduri europene, atrase de managerul de Florentina Grigoraş, iar spectacolele au fost preluate de televiziunile naţionale de profil.
„Nu am decât cuvinte de laudă pentru locuitorii comunei Stolnici, pe care îi reprezint, şi sunt onorat să fiu în fruntea administraţiei comunei de 12 ani, perioadă în care am avut parte  de tot sprijinul necesar din partea comunităţii. În ultimul timp, am făcut eforturi considerabile pentru a cerceta istoria localităţii, de a conserva şi populariza tradiţiile care au făcut cunoscută localitatea noastră atât în ţară, cât şi peste hotare, de a cunoaşte oamenii care au plecat de pe aceste meleaguri şi au făcut cinste comunei, dar şi pe cei care, rămânând în locurile natale, şi-au adus contribuţia neîntrerupt la propăşirea materială şi spirituală a acesteia. În acţiunea administraţiei noastre,  trecutul şi prezentul sunt elemente importante. Dar ţinta noastră este viitorul, ceea ce înseamnă că nevoile şi aspiraţiile oamenilor, problemele comunei şi soluţiile ce se impun sunt preocupările noastre permanente”.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI