În maximum două săptămâni, Ministerul Mediului va lansa varianta pentru 2015 a deja cunoscutului Program „Rabla”, pentru înnoirea parcului auto. Cei ce vor să dea la schimb maşina veche pentru una nouă ar putea primi din partea statului 9.500 de lei.
Anul acesta se vor putea cumula două tipuri de sprijin financiar: prima de casare – care va rămâne de 6.500 lei, ca şi anul trecut, căreia i se poate adăuga şi eco-bonusul, în valoare de 1.500 de lei, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut. Noutatea o reprezintă faptul că doritorii vor putea cere chiar două eco-bonusuri, ceea ce va duce la o sumă maximă totală de 9.500 lei, dacă se încadrează în anumite condiţii.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a explicat condiţiile pentru primirea acestuia: „Autovehiculele noi, al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, încadrate la norma de poluare Euro 6, în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestora au loc până la 31 august 2015. Dacă maşinile ecologice alese de populaţie respectă una dintre condiţiile enumerate mai devreme, românii care fac această opţiune vor beneficia din partea AFM de 8.000 de lei, din care 6.500 de lei primă de casare la care se adaugă un eco-bonus de 1.500 de lei, sumă ce va fi decontată din valoarea autoturismului. Un beneficiar care doreşte o maşină ecologică poate obţine maximum două eco-bonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei, pe care AFM o va susţine, în sistem nerambursabil, în acest caz”. 
Finanţarea „Rabla” – 2015 face parte de la Fondul de Mediu, iar bugetul este de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decât în 2014. Sistemul electronic de alocare a voucherelor rămâne valabil în acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producătorilor sau dealerilor validaţi în program. Prima de casare poate fi cedată de proprietarul Rablei altei persoane interesate să cumpere o maşină nouă, însă eco-bonusul – nu!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI