COLAPS ÎN SĂNĂTATE Reducerea de personal a făcut ca secţii vitale, precum Neonatologia, ATI sau Neurochirurgia, să aibă un minus de câte 9 medici şi 14 asistente faţă de necesar, raportat la numărul pacienţilor care ajung la Spitalul Judeţean. Sănătatea este unul dintre domeniile care au ajuns să sufere acut din cauza lipsei de personal, principalul motiv fiind reducerile din sistemul bugetar.
Spitalul Judeţean, cea mai mare unitate sanitară din judeţ, care a preluat şi mare parte din pacienţii spitalelor desfiinţate din teritoriu, se confruntă cu o criză destul de accentuată de cadre specializate, atât medici şi personal superior, cât şi personal sanitar mediu, dar şi infirmiere şi îngrijitoare. Acest lucru, în condiţiile în care normativul de personal necesar este cu mult sub cerinţele europene pe care şi România ar trebui să le respecte în materie de îngrijire a bolnavului. Astfel, la sfârşitului lui noiembrie, deficitul de medici a atins în Judeţean 55 de cadre, în timp ce, în cazul asistentelor, numărul celor care ar mai trebui angajate se ridică la 89.
„În multe secţii lipseşte mai ales personalul sanitar mediu, dar sunt locuri unde avem un deficit de medici foarte mare, nu mare! Cele mai afectate sunt, în primul rând, Neonatologia, Chirurgia plastică, Neurochirurgia, dar şi la Ortopedie sau Cardiologie ne-ar mai trebui oameni.
Din fericire, exodul către Occident s-a mai calmat, dar a apărut un alt fenomen al migraţiei medicilor: pleacă spre privat. Ultimul plecat a fost anestezistul Ciocănea, care s-a mutat la Spitalul „Muntenia”. Legislaţia este însă cea care ne constrânge foarte tare şi nu putem face nimic. Conform ultimelor reglementări, nu putem angaja un om decât dacă pleacă din sistem 7! Apoi, salariul este cel care a făcut ca multe dintre infirmiere şi îngrijitoare, în special, să plece. Cu toate sporurile la maximum, ture de noapte şi zile lucrate de sărbători, o infirmieră nu sare de 8,5 milioane de lei pe lună, iar o îngrijitoare ia maximum 7 milioane”, ne-a declarat dr. Sorin Vasilescu, managerul Spitalului Judeţean.
Neonatologia mai are doar 4 medici, Chirurgia Plastică 3, iar Neurochirurgia, 2
Prima pe lista secţiilor deficitare la capitolul medici, deşi este una de importanţă vitală, este Neonatologia. Potrivit necesarului, secţia ar trebui să aibă, la numărul copiilor care se nasc în Judeţean, nu mai puţin de 13 medici. Însă ministerul nu a aprobat decât 8 posturi, iar, în realitate, pe secţie lucrează doar 4 doctori!
În ce priveşte asistentele, numărul posturilor normate în funcţie de numărul pacienţilor este de 70, dar ministerul a considerat că se pot descurca doar 31, iar acum, aici sunt angajate doar 28.
O altă zonă cu lipsă mare este Chirurgia Plastică şi Microchirurgia Reconstructivă, unde ar trebui să existe, teoretic, 8 specialişti. Doar 3 medici se ocupă însă de toţi pacienţii cu astfel de probleme. Evident, supraaglomerarea şi lipsa de timp poate duce la evenimente grave!
La fel şi la Neurochirurgie. Secţia înfiinţată de doctorul Mihai Popescu ar trebui să aibă 6 medici dar, de fapt, în afară de el mai lucrează aici doar un singur doctor. Iar problema asistentelor este ca, şi la Neonatologie, una serioasă: 12 asistente fac munca pentru 25! Terapia Intensivă, una dintre cele mai grele secţii ale unui spital, este în aceeaşi situaţie: 5 medici în loc de 12, 48 de asistente în loc de 55. Alte secţii în deficit de cadre medii sunt Cardiologia – 9 asistente şi Neurologia – 14.