Vlad Dinică, un băieţel din Piteşti, de doar 14 ani, este unul din miile de copii diagnosticaţi cu autism, ce duc povara de a nu înţelege ce se întâmplă în jur şi care trăiesc într-o lume a lor.

Dar, spre deosebire de restul, viaţa lui Vlăduţ nu este una izolată, fiind elev la o şcoală normală din Piteşti, iar, pe lângă cursuri, băiatul vorbeşte şi două limbi străine: engleza şi franceza. Vlăduţ nu este doar un băiat inteligent, ci şi foarte talentat: cântă divin la orgă peste 28 de melodii, pe care le-a învăţat în doar patru luni. „La vârsta de trei ani ne-am dat seama că Vlad are o problemă şi, mergând cu el la medic, a fost diagnosticat cu autism. A fost foarte greu pentru noi, ca părinţi, să aflăm şi să acceptăm că băieţelul nostru este diagnosticat cu această afecţiune, însă, din acea clipă am luptat pentru a face ceva pentru el şi pentru a-l ajuta să nu rămână într-o lume a lui. De aceea, la şapte ani a început să facă terapie cu domnul Narcis Sima şi l-am înscris la o şcoală din Piteşti, pentru elevi normali, unde, însă este însoţit în permanenţă de doica lui. Acum doi ani, în 2012, de Crăciun, i-am cumpărat o orgă electronică, iar Vlad a fost atât de încântat şi atât de atras de sunetele pe care aceasta le producea, aşa că a început să cânte singur. Apoi am aflat că notele care ies din clapele orgii reprezintă şi o terapie recomandată de medici, aşa că în decembrie, anul trecut, l-am înscris la cursuri de meloterapie – terapia prin muzică. În doar patru luni, de când practică meloterapia cu doamna Anişoara Liţă, psiholog clinician în consiliere sistemică de familie şi cuplu, Vlad a învăţat peste 28 de melodii din repertorii celebre, de relaxare, dar şi piese ritmate. Suntem foarte mândri de el”, ne-a povestit tatăl lui Vlad.

Vlad foloseşte parametrii muzicali aşa cum nici măcar un profesionist nu reuşeşte să o facă

„Vlad este un băiat deosebit şi foarte inteligent, cu o memorie vizuală foarte dezvoltată. Deşi facem terapie prin muzică de doar patru luni, Vlad a învăţat deja 28 de melodii, care nu sunt deloc uşoare. Este foarte bun la cifre, aşa că a învăţat să cânte cu ajutorul parametrilor, parametrii reprezentând mărimea proprie fiecăruia dintre elementele de bază ale muzicii: înălţime, intensitate, durată, timbru, atac. Vlad foloseşte aceşti parametri aşa cum nici măcar un profesionist nu reuşeşte să o facă. Este un băiat foarte talentat, care ne oferă tuturor o lecţie de viaţă şi am convingerea că multă lume va auzi de el prin muzica pe care o cântă”, a precizat psihologul Anişoara Liţă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI