“Pentru că s-a încheiat sezonul, vă prezentăm câteva imagini care aratā un alt aspect al activității noastre și anume procesul de recoltare și prelucrare al conurilor de brad pentru extragerea semințelor care, ulterior, pot lua forma pomilor de Crăciun din casele noastre” au explicat, pe contul de Facebook, specialiştii Romsilva.
Bradul (Abies alba) este o specie indigenă, cu areal exclusiv european, în România ocupând aproximativ 5% din suprafața pădurilor. Zonele de maximă răspândire se situează în Carpații Orientali la altitudini cuprinse între 400 m – 1200 m și în Carpații de Curbură, bradul formând păduri valoroase în amestec sau în arborete pure. Pădurile de brad în amestec cu molid, de exemplu, asigură stabilitate împotriva vânturilor puternice și protejează solul, împiedicând eroziunile.
Pentru a avea garanția producerii semințelor și puieților forestieri cu însușiri biologice superioare, Romsilva recoltează conurile de brad din plantaje pe care le are în administrare la direcții silvice precum Covasna, Dâmbovița, Maramureș, Sibiu, Vrancea sau Neamț.
Recoltarea conurilor de brad s-a realizat începând cu jumătatea lunii septembrie și a durat circa 10 zile. După parcurgerea etapelor specifice de prelucrare a conurilor și extragerea semințelor, acestea au fost depozitate în vederea scăderii umidității, până la momentul optim pentru semănare, sfârșitul lunii octombrie.
Anual, Romsilva produce, în pepinierele silvice proprii, circa 2.000.000 de puieți forestieri din această specie, pe care îi utilizează la lucrările de regenerare pe cale artificială și în culturi specializate pentru producerea de pomi de Crăciun.
Anul acesta, din surplus, Romsilva pune pe piață, aproximativ 3700 kg de semințe de brad. Pentru mai multe detalii accesați: .