SOR: Gâscanul Mister Blue a ajuns și în România

0
40

SOR: Gâscanul Mister Blue a ajuns și în România. Mister Blue este un mascul de gârliță mică (Anser erythropus) care a fost echipat, în mai 2018, cu un emițător satelitar pentru monitorizarea speciei de către specialiștii de la BirdLife Norvegia.

În acest an, în luna octombrie, gâscanul a fost observat și în România de către biologul Emil Todorov, de la Societatea Ornitologică Română.

Mr. Blue aparține populației de gârlițe mici (Anser erythropus) din zona Fenno-Scandinavia (Peninsula Scandinavă, Finlanda, Karelia și Peninsula Kola). Populația din această zonă numără undeva puțin peste 100 de indivizi, ceea ce o face să fie o specie periclitată în această regiune.

În mod obișnuit, ruta de migrație a acestei mici populații de gâște din Europa începe din Norvegia și continua prin Finlanda, Polonia, Ungaria și Grecia, mai exact lacul Kerkini, unde iernează. Mai mult de jumătate din populația de gârlițe mici care cuibăresc în Europa a ajuns deja în Grecia, pe acestă rută. Mr. Blue însă a decis să facă o călătorie mai puțin obișnuită și a pornit din nord spre Rusia, Kazahstan, Ucraina și România pentru moment.

La data de 15 octombrie, emițătorul satelitar transmitea informații cum că Mr. Blue ar fi ajuns în România. În 17 octombrie, biologul Emil Todorov a observat pasărea în zona Balta Albă.

„Am fost mai atent la deplasarea lui Mr. Blue de când a ales să migreze pe o altă rută decât cea știută până acum. Am văzut când a ajuns în Ucraina și m-am gândit atunci că este posibil să tranziteze și teritoriul României. Pe 17 octombrie am ieșit pe teren și am reușit să îl găsesc pe Mr. Blue. Se hrănea pe un câmp de porumb proaspăt recoltat, alături de 3.800 de gârlițe mari și încă un alt adult de gârliță mică”, a povestit biologul Emil Todorov.

El mai spune și că este una dintre primele apariții în România a acestei populații care provine din Europa. Până acum, gârlițele mici care iernează la noi provin din populația speciei care cuibărește în zonă vestică al cercului polar din Rusia”.

Situația la nivel global a gârlițelor mici

La nivel global, gârlița mică este încadrată pe Lista Roșie a IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) în categoria „vulnerabil”. Din păcate, specia poate fi confundată ușor cu gârliţa mare (Anser albifrons) care este permisă la vânătoare. Pentru a evita astfel de situații, este nevoie de oprirea vânătorii în zonele de iernare și reducerea deranjului generat de activitățile antropice.

Pasărea este mai mică decât gârlița mare, are un cioc mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă de la baza ciocului depăşește linia ochilor, ajungând până pe creștet şi are un cerc galben în jurul ochiului. Iarna se hrăneşte pe pajişti şi culturile agricole de grâu de toamnă din sudul şi estul Europei, în stoluri mixte cu alte specii de gâşte (gârlița mare, gâsca cu gât roșu etc.).

La nivel global populația de gârlițe mici este estimată între 24-40 de mii de indivizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here