Societatea Română de Pneumologie a solicitat adoptarea unor prevederi legislative prin care fumatul să fie interzis în spațiile publice închise, dar şi la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum și în locurile de joacă pentru copii și în spațiile în care se practică sportul.

 

De asemenea, se mai cere ca orice activitate de comercializare a țigărilor să fie la cel puțin 200 de metri de școli și licee.

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan a afirmat că în condițiile în care în România peste 73% dintre adulți nu fumează, dar mulţi dintre ei suferă și mor prematur din cauza bolilor cauzate de fumat, se impune o lege protectivă față de expunerea la fumul de țigară.

Acesta consideră că soluția spațiilor diferite pentru fumători și nefumători a fost nefuncțională în ultimii şapte ani şi este „expresia unei discriminări și a afectării drepturilor și libertăților” prevăzute de Constituție.

Mihălțan a subliniat că principalele cauze de deces în România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare, cancerul și bolile respiratorii cronice, fumatul fiind responsabil de peste 80% dintre cazurile de bronhopenumopatie obstructivă cronică.

Comments

comments