Sistemul de management al traficului din Pitești va fi gata în noiembrie! Încep alte cinci proiecte de extindere

Miercuri, 16 august 2023, a avut loc, la Primăria Pitești, o conferință publică de prezentare a stadiului actual de implementare a proiectului „Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” – Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul căruia vor fi modernizate 38 de intersecții din municipiul Pitești.

A explicat pe larg actualul proiect și etapele următoare prof. univ. dr. Valentin A. Stan de la Politehnica București, care a spus că în lume și în Europa nu mai există oraș mare fără management de trafic”. El a mai spus că piteştenii vor putea fi mulţumiţi nu când proiectul este implementat doar în proporţie de 15-20%, ci de la 70% în sus și când „orice trecere de pietoni din Pitești va fi semaforizată” și integrată în sistem.

Cele două proiecte în curs de implementare, cu finanțare nerambursabilă (POR și PNRR) – „Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” (stadiu de execuție 75%) și „Extindere sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători din municipiul Pitești” –  vor fi urmate de alte cinci proiecte finanțate prin PNRR, care vor genera extinderea sistemului de management integrat al traficului la nivelul întregului municipiu pentru eficientizarea completă a funcționalității acestuia.

 La finalul implementării acestor proiecte, piteştenii vor beneficia de un sistem ce va asigura creşterea siguranţei în oraş, creşterea vitezei de deplasare, dar şi scăderea timpilor de aşteptare în trafic şi a gradului de poluare în zona urbană.

Primar Cristian Gentea: „Am organizat astăzi, 16 august 2023, o conferință publică, referitoare la sistemul de management al traficului din Pitești, în cadrul căreia am avut și o consistentă sesiune de întrebări. Alături de presă, au participat reprezentanți ai societății civile, ai oamenilor de afaceri – prin CCIA și AOA, ai universităților piteștene, ai poliției, ai asociațiilor de proprietari, consilieri locali, parlamentari.
Întreaga prezentare o găsiți pe canalul de YouTube al Primăriei Pitești: https://www.youtube.com/watch?v=3VxbD2BoEBc
Veți trage singuri concluziile.
În sinteză, pot să vă spun că Piteștiul are nevoie ca de aer de soluțiile pe care le implementăm în acest moment, altfel riscăm blocarea orașului.
Studiul profesionist prezentat de prof.dr. Valentin Stan (Politehnica București) – proiectantul celor 5 cereri de finanțare pe PNRR ale proiectului “Extinderea sistemului de managementul traficului Pitești” ne arată că numărul de mașini pe cap de locuitor a crescut de aproape 4 ori, în ultimii 30 de ani, și va crește exponențial în următorii 10 ani, de 6 ori!
Astfel, dacă în 1989, în Pitești aveam 130 de automobile/1000 de locuitori, în 2023 avem 422 de mașini/1000 de locuitori, în 2033 vom avea peste 600 de automobile/1000 de locuitori!
Concret, în Pitești, implementăm proiecte specifice, cu finanțare nerambursabilă, pe două axe POR și PNRR, astfel:
1. Pentru zona centrală: “Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” – Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul căruia vor fi modernizate un număr de 38 de intersecții din municipiul Pitești – noiembrie 2023!
2. Pe intrările în orașe, cartiere – “Extindere sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători din municipiul Pitești” – 4 loturi – decembrie 2024!
Toate nemulțumirile cetățenilor vor înceta, după ce vor fi sincronizate elementele de bază care monitorizează fluxurile, după ce sistemul se va adapta, iar baza de date acumulată pe experiență de trafic va oferi soluții updatate!
Să vă spun faptul că inclusiv viteza cu care ne deplasăm influențează sincronizarea, că sistemul este construit pentru monitorizarea deplasării cu 50 de km /oră, viteza legală? Că orice pedală călcată, orice indisciplină în trafic sau orice traversare intempestivă a unui pieton oferă informații care schimbă configurația traficului?
Vă îndemn să urmăriți prezentarea foarte clară a profesorului Stan.
Așa funcționează managementul traficului în toate orașele mari din România, din Europa și așa va funcționa și la noi! Vă asigur!”– a concluzionat primarul Cristian Gentea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.