Alte două noi cazuri de Sindrom Hemolitic Uremic, boala care a ucis deja 6 copii, au fost diagnosticate zilele acestea. Cei doi copii sunt din Argeș și Bacău.

 

Copilul din Argeș, în vârstă de 1 an și 8 luni, este internat Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie”și este supus procedurilor de dializă peritoneală. Copilul din Bacău, în vârstă de 1 an și 2 luni se află în prezent internat la Spitalul de Pediatrie din Iași, nu este supus procedurilor de dializă peritoneală, dar are aplicat cateter.

În ambele cazuri, DSP Argeș și DSP Bacău au declanșat anchete epidemiologice, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziționarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Referitor la cazul copilului din județul Argeș transferat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “M. S. Curie”, în cursul zilei de vineri, 13 mai a.c., Instituţia Prefectului Argeş a emis un comunicat în care precizează următoarele:

“Vineri, 13 mai a.c., ora 14.00, s-a prezent la Spitalul de Pediatrie din Pitești o fetiță de 1 an și 8 luni cu următoarea simptomatologie: vărsături și scaune  diareice cu striuri sangvinolete, cu debut de două zile. În urma investigațiilor, s-a constatat că pacienta prezintă sindrom de retenție azotată, citoliză hepatică și trombocitopenie. Pe baza acestor investigații, medicii de la Spitalul de Pediatrie au comunicat cu Spitalul Marie Curie despre caz și s-a decis transferul de urgență la unitatea medicală din București. Echipa medicală din cadrul Spitalului de Copii Marie Curie a preluat cazul și a aplicat tratament de specialitate. Acum copilul se află sub atentă observație, starea de sănătate a acestuia fiind stabilă.

În urma acestei situații, s-a declanșat o anchetă epidemiologică sub coordonarea Direcției de Sănătate Publică Argeș iar, pe măsură ce apar noi informații, vor fi comunicate.”

 

Comments

comments