Marţi, 12 aprilie, în cadrul sedinţei CNTDS a fost respins proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea unitară a bugetarilor propus de Ministerul Muncii, la presiunile confederaţiilor CNSLR Frăţia şi Federaţia Sanitas din Romania.

„Proiectul a fost considerat, în primul rând, neconstituţional, dat fiind că ar fi abrogat o lege, Legea 284 din 2010, aprobată în Parlament. În plus, nu rezolva inechităţile şi discriminările din actuala legislaţie, ci, dimpotrivă, crea altele şi îngheţa majoritatea salariilor din sistemul sanitar şi asistenţă socială. Iar prin apliacarea ei se îndepărtau şi puţinii profesionişti rămaşi în sistem” spune Doina Fănică, preşedinte Sanitas Argeş şi membru în Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas din România.

„Dacă ar fi fost să se aplice această ordonanţă, doar o categorie mică de salariaţi beneficiau de o creştere salarială, dar acesata s-ar fi suprapus cu salarizarea altor categorii. Astfel, infirmiere, îngrijitoare, şoferi de autosanitarp ar fi ajuns să câştige la un nivel de salariu de bază al unei asistente medicale de grad principal, ceea ce e nu e normal! Cei care se angajau în sistem după 1 august, data la care ar fi trebuit aplicată ordonanţa, cu aceeaşi pregătire profesională, cu acelaşi nivel de studii, pe acelaşi loc de muncă, în aceleaşi condiţii, ar fi avut un salariu de bază mai mic decât cel existent cu 1000 de lei! Adică s-ar fi creat alte inechităţi!” mai spune Doina Fănică.

“Este foarte bine că a fost retras, la presiunile noastre. Pentru că era un proiect de ordonanţă care umilea pe toţi cei care alină suferinţa celor în necaz, îngrijesc, veghează şi salvează vieţi!” este concluzia liderului Sanitas Argeş. 

Mâine, 14 aprilie, în şedinţa de Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas va fi stabilit un plan de protest, fiind luată în calcul şi denunţarea acordului semnat în urmă cu o lună cu ministrul Sănătăţii. Motivele principale sunt faptul că reprezentanţii Guvernului trag de timp şi până în prezent nici măcar un punct din acordul respectiv nu a fost soluţionat. Asta, deşi au fost asumate, iar ministrul Sănătăţii a afirmat public că susţine sindicaliştii în demersul lor pentru creşterea salarială de 25 % în acest an. Nu au fost rezolvate nici măcar cele trei priorităţi: rezolvarea inechităţilor, legea salarizării, cu creştere 25% şi deblocarea şi finanţarea posturilor vacante.

Comments

comments