RolastRolast, Argeşeana, ARO, IREE, Argintex, CET-ul, altădată simboluri ale succesului economiei socialiste, s-au transformat în afaceri imobiliare. După moda capitalistă! Rolast-ul este primul dintre marile combinate care şi-au pierdut atractivitatea ca unitate de producţie şi a fost reprofilat pe închirierea spaţiului. În 1967, când a fost construit, avea dimensiuni impresionante. Se întindea pe 22 de hectare, din care 14 hectare de clădiri. În anul 1972, aici a început şi producţia de furtunuri, iar în 1973, producţia de articole pentru industria auto. După 1990, CATC a devenit Societatea Comercială Rolast, iar din 1997 s-a  transformat în firmă cu capital integral privat, peste 51% din acţiuni fiind deţinute de investitori străini. La vremea respectivă, Rolast Piteşti era cel mai mare producător de articole tehnice de cauciuc din România, şi avea puternice componente de cercetare şi proiectare, dar a devenit cel mai mare agent imobiliar, iar în locul halelor a apărut centrul comercial Auchan (fostul Real). În trecerea sa de la un colos industrial de succes la cartier rezidenţial şi zonă comercială, a trecut întâi, în 2008, prin stadiul de morman de moloz, alături de unitatea vecină, Fabrica de Bere, pusă şi ea la pământ din lipsă de competitivitate pe piaţa capitalistă.
Reţeta imobiliară a fost aplicată apoi şi fabricii de stofe „Argeşeana”, şi ea renumită cândva în întrecerea socialistă. Şi astfel, zona industrială de Nord s-a transformat radical. Singurele puncte de producţie industrială sunt acum doar cele ale Lisa Draxlmaier. Din câte spun rapoartele contabile ale noii firme de imobiliare, în 2012 profitul era de 700.000 de euro pe primul trimestru şi mai are disponibil, pentru închiriere, circa 10 hectare de teren şi clădirile aferente.

ARO, CET-ul şi IREE, noi proiecte imobiliare

Schema de transformare a fost valabilă şi aplicată cu succes şi la Aro Câmpulung. În vechea platformă industrială, ce producea cu succes maşina de teren românească, au fost demolate halele de producţie, iar apoi s-a transformat în terenuri de închiriat pentru diverse firme. CET-ul Piteşti, impresionantul turn din sudul oraşului, care, altădată, producea energia termică a întregului oraş, e, de multă vreme, disponibil pentru alte activităţi. Consiliul Local a vrut să îl transforme în parc industrial, apoi să încerce să valorifice terenul, însă e şi acum încă în aşteptare.
Ultimul pe listă, dar nu cel din urmă, este fosta Electrica. Turnul IREE  de la Rosetti, unul dintre simbolurile oraşului, a fost dezafectat de actualii proprietari, compania CEZ, şi scos la vânzare. Potrivit anunţului, cine e interesat să îl cumpere poate face aici un hotel sau un centru de afaceri, cu spaţii de închiriat. Mai rentabil de vândut, se pare, având în vedere că preţul de pornire a fost de 5 milioane de euro!   

Comments

comments

DISTRIBUIȚI