Sfatul psihologului: Onanismul / masturbarea de la descoperire la abuz

Onanismul sau masturbarea reprezinta o forma de autostimulare sexuala care se intalneste in randul ambelor sexe. Initial este descoperita mult mai devreme decat s-ar crede si anume, accidental inca din perioada copilariei timpurii.

Mai tarziu, in perioada pubertatii, acest obicei este mult mai des practicat deoarece intervine dezvoltarea glandelor si organelor sexuale care creaza mediul propice pentru manifestarea onanismului/masturbarii.

In aceasta perioada, tinerii puberi sau adolescenti sunt in multe din cazuri invatati de catre prieteni mai mari deprinderea acestui obicei, iar altii descopera accidental atunci cand se joaca, cu penisul ca aceasta forma de stimulare  le provoaca senzatii placute. Deznodamantul se concretizeaza, evident, in ejaculare(la baieti).

Masturbarea mai este intalnita in medii restrictive, medii care prin natura lor nu ofera posibilitatea desfasurarii unor acte sexuale normale; acestea sunt: penitenciarele, cazarmile militare sau alte situatii care nu permit de obicei convietuirea in doi pe termen lung, sau chiar atunci cand diverse persoane nu au relatii stabile.

Atata timp cat aceasta practica are un caracter tranzitoriu in viata unui om si nu tinde sa monopolizeze intreg spectrul vietii sexuale, sau atunci cand situatia o impune, sa spunem ca nu ar fi chiar o problema. Problema intervine atunci cand acest obicei inlocuieste TOTAL actele sexuale normale.

Cand devine o problema?

Satisfactia obtinuta in urma masturbarii nu este completa si barbatul/femeia  raman intr-o stare de excitatie PSIHICA majora  si NEDESCARCATA  complet; astfel se creaza un cerc vicios deoarece practicantii sunt tentati sa incerce si sa tot incerce, nesesizand ca asta nu duce la nicio finalitate convenabila si astfel cei aflati in cauza raman tot timpul intr-o stare de excitatie maxima atat fizica cat si mentala.

Consecinte

Atat la baieti cat si la fete, efectele acestui obicei se pot manifesta variabil de la caz la caz, si se pot concretiza in stari de moleseala, apatie, aproape nimic nu-i mai intereseaza, nu-i mai atrage, diminuarea memoriei si atentiei, precum si o slaba putere de concentrare.

Strict la baieti- in multe cazuri, datorita nivelului maxim si permanent de excitatie, se poate ajunge la asa numita EJACULARE PRECOCE.

La fete- masturbarea se regaseste in procentaj mai mic, satisfactia incompleta(asa cum am mai spus), este obtinuta prin frecarea organelor genitale externe, in special a clitorisului, ceea ce conduce la o serie de dereglari ale fiziologiei actului sexual, iar in final pana la multiple disfunctii sexuale, cum ar fi, de exemplu, frigiditatea.

Tot ca drept consecinta se observa o detasare  fata de sexul opus, deoarece toate acestea produc si inhibitie, adica atunci cand se confrunta cu lumea reala plina de potentiali parteneri ,cei vizati se blocheaza si se refugiaza in sanul obiceiului onanist/masturbator.

Ce e de facut?

-evitati tot ceea ce produce sau poate produce o congestionare sau excitare a organelor genitale

・    dupa ce va treziti, nu mai leneviti in pat, deoarece asta poate naste “€Idei”€・
・    pastrati o igiena corespunzatoare a organelor genitale, de ce? simplu: daca nu va spalati corespunzator, apar infectii sau cel putin iritatii locale
・    evitati purtarea hainelor stramte pe timpul noptii deoarece si asta poate produce excitatii locale

-oricat ar parea de utopic, in societatea actuala calificata pe drept cuvant ca fiind “€Sedentara”€・ PRACTICATI SPORTUL SAU MACAR UN SOI DE EFORT FIZIC, cat de mic, asta ajuta in sensul ca se asigura eliberarea in mod natural a unor hormoni cum ar fi endorfinele si implicit creaza o stare de bine, precum si o detensionare psihica

– inainte de culcare – macar cu doua ore – nu consumati lichide (apa, sucuri sau alte bauturi care prin volumul suplimentar adaugit creaza presiune in  vezica urinara precum si prostata)

-tot inainte de culcare  ar fi de dorit sa evitati pe cat posibil vizionarea unor filme cu caracter pornografic daca sunteti singur/singura deoarece intrati din nou in cercul vicios

– daca dupa cele enumerate mai sus nu reusiti sa scapati de acest obicei,apelati la ajutor specializat

Sper ca m-am facut inteles cat de cat si daca nu am reusit sa surprind intr-o maniera exhaustiva tot ce era de discutat, va astept ca de obicei parerile si sugestiile pe adresa intrebari.pitesti@egohealth.ro

Psiholog Marius Măcăneaţă

Adresa: str Trivale, nr 11, (la intrarea pe strada Trivale dupa biserica Adventista 50m pe stanga) Pitesti Arges Romania
Phone: 0749. 889. 635
Email:  marius_psiho@yahoo.com
Web:www.egohealth.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here