Profesorii care simt că nu mai pot da rezultate în învăţământ ar putea cere să iasă la pensie cu trei ani mai repede decât vârsta legală și să primeasă pensie întreagă.

Prevederea apare într-un proiect de lege depus de mai mulţi parlamentari PSD.

Dacă îşi dau seama că nu mai fac faţă cerinţelor acestui post, profesorii care se apropie de vârsta pensionării vor trimite o solicitare către Consiliul de Administraţie al şcolii. În ea, vor trebui să prezinte motivele pentru care nu mai sunt pot să aibă rezultate în învăţământ.

„€Cunosc fenomenul şi din familie, profesorii au o uzură la nivel de concentrare, răbdare cu elevii şi cu studenţii, au o uzură mult mai mare. Este important ca ei să aibă randament şi nu să-i ţinem într-o funcţie, într-un post chiar dacă ei nu se mai gândesc atât de mult la rezultatul muncii lor sau la performanţa pe care ei pot să o facă” spune Sorin Bota, senator PSD.

„€Această meserie de dascăl impune un consum nervos absolut fantastic. Unii fac faţă şi n-au o problemă, se adaptează mai uşor, alţii obosesc mai uşor. Nu este bine să stresăm sistemul cu cei care doresc să plece din sistem mai repede” afirmă şi Ecaterina Andronescu, senator PSD.

Social-democraţii susţin că mulţi alţi profesori rămân în sistem după vârsta de pensionare şi că nu ar fi o problemă dacă unii ar dori să se pensioneze mai repede.

„€În proiectul de lege am spus că trebuie să iasă cu pensie întreagă” spune Liviu Pop, senator PSD.

Proiectul de lege a fost depus înaintea vacanţei parlamentare în Camera Deputaţilor, votul final urmând să fie dat în Senat, cel mai probabil, la finele anului acesta sau la începutul anului viitor.

Comments

comments