Senatul a aprobat luni, 29 februarie, un proiect de lege care interzice Fiscului să execute silit, prin poprire, conturile de campanie electorală aparținând partidelor politice.

Același proiect de lege permite partidelor să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate. În prezent, închirierea spațiilor este permisă doar pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare.

Legea privind finanțarea partidelor prevede că acestea pot obține venituri din “închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu pentru conferințe sau acțiuni social-culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare”. Invocând dreptul la proprietate, care conferă titularului atributele posesiei, folosinței și dispoziției asupra bunului, precum și exercitarea acestora în mod absolut, senatorii PSD propun anularea limitării tipurilor de acțiuni pentru care se pot închiria spațiile aflate în patrimoniul partidelor. Prin urmare, senatorii vor ca partidele să închirieze sediile aflate în patrimoniul propriu pentru orice tip de activitate, care să nu aducă însă “atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”.

De asemenea, Comisia Juridică a modificat proiectul pentru a nu fi executate conturile de campanie. “Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) și (2) și la art. (3) alin. (9), au statut de afecțiune specială și nu sunt supuse executării”, prevede amendamentul adus la art. 28 al Legii finanțării partidelor, amendament însușit și adoptat, cu majoritate, de senatorii din Comisia Juridică. Articolul 28 al legii stabilește la alineatul (1) că “până cel mai târziu la data începerii campaniei electorale, partidul politic, alianța politică și candidații independenți, prin mandatar financiar, deschid câte un cont bancar la nivelul fiecărui județ, un cont bancar la nivelul fiecărui sector al municipiului București sau la nivelul municipiului București, după caz, precum și un cont bancar la nivel central”. Același articol, la alineatul (2), stabilește că “la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, organizațiile cetățenilor români aparținând minorităților naționale, care propun candidați numai la nivel național, deschid un cont bancar la nivel central”.

Amendamentul Comisiei Juridice face referire și la articolul 3, alineatul (9), din Legea finanțării partidelor politice, deși acesta nu se referă în mod particular la conturile deschise pentru campania electorală. Articolul prevede că “operațiunile de încasări și plăți ale partidelor politice și ale organizațiilor teritoriale ale acestora se efectuează prin conturi bancare, în lei și în valută, deschise la bănci cu sediul în România și în numerar”.

Votul final asupra proiectului urmează să fie dat în Camera Deputaților.

Comments

comments