Senator Ovidiu Puiu: ”Europa trece la verde, România se îngroapă în gunoaie și deșeuri!”

Ovidiu Puiu, senator PSD, trage un semnal de alarmă despre deșeurile care îngroapă România:
În mod paradoxal, deși sub impulsurile Uniunii Europene – România a început să vorbească despre trecerea la verde, lucrurile par că se îndreaptă spre cenușiu. 
Două lumi paralele. Prima, cea a guvernanților care se întrec în discursuri despre cât de verde va fi România după ce va implementa Planul Național de Redresare și Reziliență, despre cum vor avea autostrăzi verzi, păduri, mediu curat, energie curată, transporturi verzi, clădiri verzi și alte asemenea. Cea de-a doua, cea reală, în care a început să miroase în sensul cel mai pur al termenului. Că mirosul cel mai puternic vine de la Sectorul 1 din București, din portul Constanța sau Agigea sau de la alte puncte de trecere a frontierei – rămâne de investigat. Pentru moment, constatăm doar efectul: România e sufocată de gunoaie și deșeuri.
Suntem pe locul 26 în Uniunea Europeană, cu doar 14% rată de reciclare a deșeurilor. Doar Malta reciclează mai puțin, dar este evident că și produce mai puțin decât noi și nici nu primește gunoaie de la alții. România a ajuns principalul importator de gunoaie al Europei. Autoritățile nu știu cu exactitate ce cantitate ajunge în țară, cine sunt brokerii și destinatarii finali ai transporturilor de deșeuri sau care este trasabilitatea acestora după ce intră în țară. Românii sunt păgubiți din mai multe perspective: pe de o parte, mediul este afectat, ceea ce înseamnă calitate scăzută a aerului, apei, solului și riscuri grave pentru sănătatea umană. Pe de altă parte, taxele plătite pentru depozitarea și neutralizarea deșeurilor – în situațiile fericite în care acestea nu sunt aruncate direct în natură – sunt derizorii, de 30-40 de ori mai mici față de alte țări. Deci nici de încasări substanțiale la bugetul de stat nu poate fi vorba!
În lipsa unor măsuri concrete, dezastrul este iminent. În prezent, România are circa 20 proceduri de active de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul mediului (deșeuri, calitatea apei și a aerului, natură, poluare chimică) aflate în diverse faze. Insuficient, se pare, dacă nu se întâmplă nimic pozitiv în această direcție. Asta în condițiile în care în prezent, conform rapoartelor Agenției Europene a Mediului, în România fiecare al cincilea deces este pus pe seama factorilor de mediu!
Guvernul continuă să amâne luarea unor decizii ferme privind reducerea poluării, stoparea importurilor de gunoaie, aplicarea fermă a principiului ”poluatorul plătește”, rezolvarea problemei rablelor, încurajarea reciclării etc. Ni se spune că reforma verde va începe cu PNRR… După cum arată însă negocierile PNRR-ului și agenda publică încărcată de evenimente electorale a reprezentanților Guvernului, se pare că mai e mult de așteptat până când mediul să devină cu adevărat prioritate națională!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.