Senatorul PSD Ovidiu Puiu, rectorul Universităţii Constantin Brâncoveanu, consideră că “Cercetarea științifică rămâne Cenușăreasa României!”.

Ca membru al Comisiei de Știință, Inovare și Tehnologie din Senatul României, mă regăsesc în poziția de a face unele considerații asupra propunerii de buget pentru CDI.
Mass-media a preluat la unison mesajul că bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) crește în 2021 cu 24 % față de anul precedent și ajunge la valoarea de 1,92 miliarde de lei.
O simplă omisiune schimbă total datele problemei: 1,92 mld lei reprezintă, de fapt, alocarea totală pentru cercetare-dezvoltare (1,39 mld lei), cumulată cu alocarea pentru comunicații (0,53 mld lei)! Nou creatul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării a preluat atribuțiile legate de comunicații și digitalizare de la fostul Minister al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, lărgindu-și astfel aria de activitate. Cu alte cuvinte, creșterea de 24% nu este chiar o creștere dacă raportarea se face la bugetul propriu-zis al cercetării, care a fost și rămâne în continuare o adevărată Cenușăreasă a României! Bugetul cumulat al MCID este mai mic decât bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar veștile proaste nu se opresc aici: până în 2024, estimările arată o scădere cu cca 11% a acestor alocări deja infime!
În repetate rânduri, România și-a luat angajamentul de a crește alocarea publică pentru cercetare și dezvoltare la 1% din PIB. Aceasta este, de fapt, și unul din angajamentele luate față de partenerii din Spațiul European al Cercetării! În realitate, în 2020, alocarea pentru cercetare a fost de doar 0,13% din PIB, iar estimările din Legea bugetului de stat arată că acest procent va continua să scadă constant până în 2024!
În Programul de Guvernare 2020 – 2024, pagina 147, vedem intenții de ”creștere a valorii și eficienței finanțării pentru cercetare și inovare și atingerea țintei de 2% din PIB până în 2024 (1% finanțare publică + 1% finanțare privată)”.
Oare atât de scurtă să fie memoria?” – a scris Ovidiu Puiu pe pagina sa de Facebook.

Comments

comments