Senator Dănuț Bica: Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

0
73
Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. „Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial. Acest sit din Carpaţii Occidentali adăposteşte „un ansamblu excepţional” de galerii romane datând din secolul al II-lea, ”cel mai important şi mai vast cunoscut”, a subliniat ICOMOS, organismul consultativ al agenţiei ONU care a recomandat înscrierea sa.
Roșia Montană a fost inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”.
În luna septembrie a anului 2016, la Paris, situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, un prim pas către lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO.
În iunie 2018, Guvernul Dăncilă a stopat procedura de includere a sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, iar PNL a fost unul dintre cei mai vocali contestatari ai acelei decizii de retragere a dosarului.
La începutul anului trecut, Guvernul condus de Ludovic Orban a decis să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, o notificare în acest sens fiind transmisă pe data de 31 ianuarie 2020″ a scris pe contul său de Facebook senatorul Dănuț Bica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here