Avionul lui Ceaușescu a fost donat Muzeului Aviației. Un american a plătit pentru el!

Avionul lui Ceaușescu a fost donat Muzeului Aviației. Un american a plătit pentru el! Avionul ROMBAC 1-11, primul și singurul avion de pasageri construit în România și folosit de Nicolae Ceaușescu pentru zborurile oficiale, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației Române de către un american.

Potrivit Artmark, proprietarul, cetățeanul american a cedat aeronava sub forma unui contract de sponsorizare Muzeului Național al Aviației Române. Prin actul de donație, adjudecatorul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Avionul a fost clasat în patrimoniul național mobil, categoria tezaur.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecție a avut loc pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta bazei 90 transport aerian, în prezența în prezența reprezentanților Muzeului Național al Aviației Române, membrilor casei de licitații Artmark, dar și a lichidatorului judiciar, care a gestionat patrimoniul Romavia.

”Am fost și sunt îndrăgostit de această aeronavă. Nu numai că este frumos, a avut niște soluții de avangardă. Acest timp de aeronavă Rombac 1-11 este primul avion produs nu numai în România, și în Europa de Est. Ar fi cam vârful de tehnologie aeronautică realizată în România înainte de 1989. A apărut în industria aeronautică drept un tip de avion de avangardă. A fost prima aeronavă care a avut acest sistem”, a declarat pilotul Gheorghe Mirică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here