Declaraţie politică prezentată în şedinţa Senatului din 31 martie 2021:

În ciuda contextului sanitar deosebit de dificil, economia României a înregistrat în anul 2020 cele mai mari creșteri economice trimestriale din ultimele decenii: +5,6% în trimestrul III și +4,8% în trimestrul IV. În ultimul trimestru al anului trecut, țara noastră a avut cea mai mare creștere economică dintre statele comunitare, fapt care a determinat publicații internaționale de prestigiu din sfera economică să menționeze că „economia românească a evitat lockdownul și a eclipsat restul economiilor din Uniunea Europeană”.

Revenirea rapidă a economiei a determinat menținerea locurilor de muncă, salvarea de la faliment a mii de întreprinderi mici și mijlocii, precum și asigurarea unui nivel rezonabil al veniturilor la bugetul public central sau local. Trebuie să recunoaștem că acest succes nu a venit de la sine, ci este, în primul rând, consecința măsurilor economice corecte aplicate la momentul potrivit de guvernarea liberală. Rețeta succesului românesc a fost una simplă: cele mai mari investiții în economia românească din ultimul deceniu, de 53,1 miliarde de lei, cu 9,5 miliarde de lei mai mult decât în 2019, măsuri fiscale pentru susținerea mediului de afaceri care au totalizat peste 1,5% din PIB, protejarea a peste 1,4 milioane de locuri de muncă prin sprijinul direct acordat angajaților și susținerea financiară a angajatorilor afectați de criză. Pachetul de măsuri pentru susținerea economiei a totalizat peste 7% din PIB, fiind unul dintre cele mai consistente din Uniunea Europeană.

În anul 2020, Guvernul liberal a câștigat o mare bătălie cu pandemia, însă în 2021 avem dificila sarcină de a pune capăt acestui teribil război. Prioritară rămâne protejarea sănătății și vieții românilor, inclusiv prin accelerarea campaniei de vaccinare a populației. Datele statistice demonstrează că România gestionează foarte bine această acțiune, depășind în această săptămână 2 milioane de persoane vaccinate. O țară cu o infrastructură modestă, dar cu un guvern responsabil, domină în ultimele luni clasamentul celor mai performante state din UE în derularea campaniei de vaccinare. De asemenea, asigurarea tuturor materialelor și echipamentelor necesare pentru salvarea vieții persoanelor afectate de virusul SARS-CoV-2 a fost și rămâne una dintre prioritățile ministerelor implicate.

Pe de altă parte, în anul 2021, Guvernul, cu sprijinul actualei majorități parlamentare responsabile, a adoptat toate măsurile necesare pentru realizarea unei puternice relansări a economiei, deoarece, așa cum am mai spus, creșterea economică nu vine singură, ci trebuie susținută puternic de către decidenții politici implicați. Astfel, prin bugetul de stat sunt asigurate aproape 62 miliarde de lei pentru realizarea investițiilor publice, de 2,3 ori mai mult decât sumele alocate de Guvernul Grindeanu. De asemenea, 14,38 miliarde de lei sunt prevăzute pentru finanțarea măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19, fiind destinate protejării locurilor de muncă afectate, susținerii operatorilor economici din sectorul ospitalității, achiziției de echipamente și materiale necesare sistemului sanitar, precum și finanțării unor scheme de ajutor pentru unii agenți economici. În plus, printr-o bună utilizare a fondurilor europene nerambursabile disponibile în cadrul financiar actual și prin demararea proiectelor finanțabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, avem toate șansele să depășim ținta de creștere economică asumată la începutul acestui an, de 4,3%.

Personal, am convingerea că și la finalul anului 2021 România va face o surpriză plăcută, demonstrând că a avut cea mai bună campanie de vaccinare, a controlat cel mai bine pandemia și a realizat din nou una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană”.

Comments

comments