Senator Dănuţ Bica: Eșecul ultimelor guvernări PSD se reflectă puternic în deficitul comerțului cu produse agricole al României.
Declaraţie politică prezentată în şedinţa Senatului din 7 aprilie 2021:
“Între statele membre ale Uniunii Europene, România deține unele dintre cele mai fertile terenuri, precum și cea mai mare suprafață agricolă pe cap de locuitor, de circa 0,6 hectare. Prin urmare, țara noastră ar trebui să fie una dintre marile puteri agricole comunitare, iar produsele românești ar putea să asigure hrana pentru zeci de milioane de cetățeni europeni.
Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. Politicile agricole promovate în anii 2017-2019 au determinat o scădere constantă a productivității fermierilor români, cu impact devastator asupra deficitului comercial al țării. Dacă în 2015 România înregistra excedent comercial pentru produsele agricole și alimentare, în anii care au urmat importurile au depășit tot mai accentuat exporturile, ajungându-se în 2019 la un deficit de peste 1,3 miliarde euro și în 2020 de peste 2 miliarde de euro. Mai grav este faptul că, dacă pentru anul 2020 există explicația efectelor secetei pedologice care a afectat producția pe zeci de mii de hectare, ale pestei porcine scăpate din mână încă din 2018 de ministrul Petre Daea și ale crizei sanitare și economice determinate de pandemia de COVID-19, în anii 2017-2019 condițiile climatice au fost excelente, iar economia se afla pe un trend crescător.
Ce au făcut Guvernele conduse de PSD în acea perioadă? Au manipulat și falsificat datele transmise la Uniunea Europeană cu privire la producțiile agricole, au ascuns informațiile referitoare la evoluția pestei porcine africane, care a decimat zootehnia, și au risipit miliarde de lei pe tot felul de năstrușnicii care nu au adus niciun ajutor fermierilor: stații de irigații inaugurate cu fast care nu au funcționat niciodată, aprozare care nu au vândut niciodată produse românești sau case și uniuni agricole care au plătit doar salarii pentru angajați susținuți politic. Modul mincinos de raportare a producției agricole utilizat în anul 2019 de Guvernul PSD ne duce cu gândul la ultimii ani ai regimului comunist, cea mai neagră perioadă din istoria României, când producțiile la hectar erau umflate din pix, spre gloria mărețului conducător, iar populația și producătorii sufereau consecințele.
În anul 2020, Guvernul liberal a reușit ca, în plină criză economică și sanitară, să facă plăți directe de peste 1,68 miliarde de euro către fermierii români, cu 150 milioane de euro mai mult decât în 2019, toate schemele de ajutor pentru culturi și crescătorii de animale beneficiind de bugete consistente, chiar și cu 20% mai mari. De asemenea, tot în 2020 s-au plătit despăgubiri de peste 900 milioane de lei pentru culturile înființate în toamna anului 2019 care au fost afectate de secetă și au început lucrări importante în cadrul programului național de refacere a infrastructurii de irigații.
În plus, la începutul acestui an, a demarat și cel mai curajos program de granturi și creditare, AGRO IMM INVEST, destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, prin acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant care solicită finanțare pentru nevoile curente sau pentru realizarea de investiții. Plafonul inițial de garantare rezervat AGRO IMM INVEST în anul 2021 este de 1 miliard de lei.
PSD a reușit contraperformanța de a face din agricultura românească un sector vulnerabil al economiei românești. În consecință, revitalizarea agriculturii reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale actualului Guvern. Ținând cont de modul în care a acționat în anul 2020, am convingerea că ministrul Adrian Oros va reuși să utilizeze cu maximă eficiență fondurile europene nerambursabile disponibile prin PNRR și fondurile structurale și că în viitorul apropiat produsele românești vor deveni din nou atractive și îndestulătoare, atât în interiorul țării, cât și pe piețele externe”.