Filarmonica Piteşti organizează joi,12 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert simfonic extraordinar cu program integral Beethoven. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Theo Wolters, revine, ca solistă, pianista Luiza Borac, care va interpreta Concert nr. 5 pentru pian și orchestră în Mi bemol major, op. 73, Imperialul . În partea a doua, publicul va audia Simfonia nr. 3, Eroica.

Dirijorul Theo Wolters este al 11-lea copil al unei familii de muzicieni din Olanda. Încă de mic a studiat trompeta, fiind membru al unei orchestre de suflători condusă de tatăl său. Studiile universitare le urmează la Conservatorul din Maastricht, unde este îndrumat de reputaţi profesori. A fost solo-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda). Din 1979 devine membru al Royal Concertgebouw Orchestra, realizând cu aceasta numeroase înregistrări cu dirijori de renume. În paralel cu studiul instrumental şi orchestral, a studiat arta dirijoratului. A susţinut concerte, ca dirijor, cu orchestre din Olanda, Slovacia, Rusia, Coreea de Sud, Germania, România ș.a. Este dirijor invitat permanent al orchestrelor simfonice din Cluj şi Sibiu. De trompetă, totuși, nu se desparte niciodată. În stagiunile precedente, Theo Wolters a mai condus orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, făcând o deosebită impresie publicului și artiștilor instrumentiști cu care a lucrat.

Născută la Piteşti, Luiza Borac a început studiul muzicii la Râmnicu Vâlcea și a continuat la Bucureşti, unde a absolvit Liceul de Muzică George Enescu şi Conservatorul Ciprian Porumbescu. S-a perfecționat apoi la Conservatorul din Hanovra, urmând şi cursuri de măiestrie la New York şi Salzburg. Este stabilită de 20 de ani în Germania, la Hanovra. A obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale, culminând cu Premiul B.B.C. Music Award în 2007 (din 1500 de înregistrări). Luiza Borac predă cursuri de pian la Academia de Muzică din Hanovra şi la Academia Internaţională de Vară „Mozarteum” din Salzburg.

A primit numeroase distincţii în ţară şi în afara ei, susţinând concerte şi recitaluri pe toate scenele lumii: Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elveţia, S.U.A., la festivalurile Enescu, Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena şi Milano etc. Colecția discografică numără, până acum, 21 de CD-uri și se remarcă prin transcrierea muzicală a lui Mozart, Chopin, Liszt, Enescu, Schubert, Lipatti, Schumann ș.a.
A mai concertat la Filarmonica Piteşti, cu răsunător succes, Luiza Borac fiind în permanență legătură cu Filarmonica Pitești.

Fiind un concert extraordinar, preţul unui bilet este 50 de lei, respectiv, 40 de lei, în funcţie de categoria locului. Elevii au reducere de 75%, iar studenţii şi pensionarii, 50%.

Comments

comments