Se desființează Evaluarea Națională la clasa a VIII-a? Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, ia in calcul desființarea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a. Explicația dată de ministru este că în anul 2020 învățământul obligatoriu va fi de 12 clase și nu s-ar mai impune un astfel de examen. Propunerea este deja dezbătută de directorii de școli din întreaga țară.

”Noi am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a mai spus Andronescu.

Oficialul a anunțat că modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului.

În prezent, învățământul este obligatoriu de la clasa pregătitoare până la clasa a X-a.

Comments

comments