Mai toată presa, centrală şi locală, a readus în prim-plan, săptămâna trecută, cazul celui supranumit „Râmaru de la Argeş“.
 
Este vorba despre Iulian Ţigănilă din comuna Ungheni, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru mai multe crime săvârşite. Asta după ce un alt deţinut, coleg de celulă, a declarat că l-a auzit pe Ion Barbu, complicele lui Ţigănilă, lăudându-se că l-a ajutat pe acesta din urmă la uciderea a cinci persoane. Aşa că justiţia română a reuşit să le mai probeze celor doi ucigaşi în serie încă două crime. Potrivit comunicatului oficial remis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi au fost trimişi din nou în judecată pentru uciderea lui Janea Bucoveanu şi a lui Ion Burcică, ale căror cadavre au fost descoperite vara trecută într-o fântână din comuna Căldăraru.Atât Iulian Ţigănilă, cât şi complicele său, Barbu, sunt deja în închisoare, condamnaţi de câte două ori fiecare, pentru primele două crime dovedite, Cornel Albu şi Elena Spătaru – dintr-o serie totală de cinci, în care au fost suspecţii principali. Victimele lor au fost Janea Bucoveanu, Ion Burcică, Ion Oprea, Cornel Albu şi Elena Spătaru, cu toţii cunoscuţi ai lui Ţigănilă, daţi dispăruţi începând cu 1998. Metoda de lucru a criminalilor se baza pe otrăvirea acestora cu un amestec de ţuică, antigel şi somnifere, iar mobilul, deposedarea lor de diverse bunuri gen casă sau maşină. De remarcat însă că, în ciuda tuturor dovezilor aduse până în prezent, Ţigănilă se declară nevinovat. A susţinut acest lucru şi în singura scrisoare trimisă presei de când este arestat, în speţă „Universului argeşean“, în luna octombrie 2012 şi în care declară că una dintre victimele sale, Elena Spătaru, e vie şi nevătămată, el fiind acuzat pe nedrept de crimă.   
 
Iată ce spune Ţigănilă în respectiva scrisoare despre dosarele în care a fost judecat şi condamnat. 
 
„Mă numesc Ţigănilă Iulian. Pe data de 28 noiembrie 2012 aţi dat în ziarul „Universul argeşean” un articol despre mine, despre lucruri neadevărate care vă pot face o plângere în instanţă că mi-aţi terfelit numele meu cu lucruri neadevărate şi doresc să stau cu dumneavoastră de vorbă că am dreptul la replică, dar, dacă nu primesc niciun răspuns la această scrisoare, chiar vă voi face plângere penală la Strasbourg pentru că mi-aţi pătat imaginea cu lucruri neadevărate. Ştiţi că sunt acuzat pe nedrept, vă demonstrez cu acte şi cu martori şi ce vă vorbeşte domnul comisar-şef (n.red. – Dan Nicolae, fost şef al Poliţiei argeşene, cel care a coordonat ancheta pe toată perioada ei), el acum latră că a făcut fals la toate declaraţiile martorilor şi la expertize medicale. El ştie că nu iese la pensie din Poliţie, pentru că un mort trăieşte. Nu este mort şi sunt condamnat pentru el şi abia aştept să găsesc omul potrivit să preia din nou ancheta să iasă adevărul la lumină. Toată presa din România este de partea Poliţiei şi procuraturii, dar aştept să vină CNN, să-i dau toate actele şi să-i arăt persoana de care sunt condamnat şi ea este în viaţă şi justiţia pe cine găseşte cuminte şi care nu a trecut pe aici încearcă să scape de tot ce au aneuri şi să nenorocească oameni nevinovaţi. Ştiţi că s-a luat prime şi avansări în grad pe mine, şi eu sunt nevinovat şi fac ani grei de puşcărie. Vă rog să veniţi să stăm de vorbă să vă documentez totul şi să vedeţi de ce e în stare justiţia română şi câte compromisuri face. Ştiţi că Burcică Ion este aruncat în fântână de Ţârcuş Ilie. Fac probă cu martori şi cu acte doveditoare şi la Spătaru Elena – care sunt condamnat pentru ea – este în viaţă. Vă trimit la ea să o vedeţi  în viaţă şi unde trăieşte, aici în România, şi eu fac ani grei în închisoare, nevinovat. Veniţi să vă demonstrez că sunt nevinovat, că am dreptul acesta, la replică, că mi-aţi stricat toată imaginea, a mea, a familiei mele şi a copiilor mei, când citesc acest articol din ziar. Cu stimă şi respect, Ţigănilă Iulian!“ 
 
Condamnat pentru două crime, urmează detenţia pe viaţă
 
După ce Ţigănilă a fost condamnat pentru uciderea lui Ion Burcică, în 2003, dosarul privind decesul Elenei Spătaru şi cele privind dispariţiile lui Bucoveanu, Albu şi Oprea au fost preluate de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În aprilie 2005, procurorii ÎCCJ i-au trimis în judecată pe Ţigănilă şi Barbu pentru uciderea Elenei Spătaru. Ţigănilă a fost condamnat la 22 de ani închisoare, iar Barbu a primit 20 de ani. Din dosarul privind uciderea Elenei Spătaru, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor privind dispariţiile lui Cornel Albu, Ion Oprea şi Janea Bucoveanu. Cu ajutorul colegului de celulă al lui Barbu, care a adunat informaţii din mărturisirile acestuia, poliţiştii au reuşit să dea de urma cadavrelor altor două victime, Janea Bucoveanu şi Ion Burcică. Dacă vor fi condamnaţi din nou, pentru uciderea celor doi, pe cei doi criminali îi aşteaptă acum închisoarea pe viaţă, potrivit legii române în vigoare. 
 
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI